IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface: Над световната икономика се усеща полъх на оптимизъм

Консултантската компания вижда възстановяване в Европа и негативни перспективи пред САЩ

17:04 | 11.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Предвид икономическия възход на Европа и на редица промишлени сектори в света и въпреки няколко негативни елемента на хоризонта, като САЩ и Китай, глобалното икономическо възстановяване продължава и през второто тримесечие на 2017 г. Това посочва консултантската компания по управление на риска Coface в барометъра си за риска пред държавите и секторите за второто полугодие.

Противоречивите сигнали от икономиката на САЩ, заедно с липсата на яснота около пакета с фискални стимули, са сигнали за повишено внимание. Въпреки подобряването на оценката за БВП през първото тримесечие (от 0,7% до 1,2%) и най-ниските нива на безработицата от 16 години, потреблението на домакинствата продължава да се забавя. Нещо повече, ръстът на кредитите вероятно ще се забави в резултат на неочакваното увеличение на лихвените проценти, посочва се в доклада.

Възстановяващият се енергиен сектор в САЩ е оценен с „висок риск“. Производството на суров петрол и индустрията на наземни петролни услуги се разрастват и ще продължат да се разширяват заради облекчаването на регулациите.

Еврозоната, от друга страна, се развива в положителна посока, като се радва на много благоприятни финансови условия, подкрепа на инвестициите за растеж и съживяване на корпоративното доверие. Броят на обявените случаи на несъстоятелност намалява в почти всички страни, с изключение на Великобритания, където се наблюдава отслабване на икономиката заради забавяне на потреблението, и Белгия. В тези две страни се очаква броят на случаите на несъстоятелност да се увеличат съответно с 9% и 5% през 2017 г.

Coface повишава оценките на две европейски държави – на Испания до А2 заради особено динамичния растеж и чуждестранната търговия и на Португалия до А3 заради излизането ѝ от процедурата на Европейската комисия за прекомерен дефицит.

В Русия също се отчита леко възстановяване, като оценката на страната е повишена до В. Инвестициите и промишленото производство се разрастват, а продажбите на дребно са спрели да спадат заради контролираното ниво на инфлацията (близо до 4%). 

Узбекистан също печели от възстановяването на Русия, от финансиране от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и от по-слабата политическа несигурност. Поради това рейтингът на страната е повишен до С.

Ситуацията в развиващите се азиатски страни е смесена. В Китай (чийто рейтинг бе понижен до В през юни 2016 г., сигнализирайки „значителен риск“) показателите са се завърнали на червено. Икономиката на страната се забавя, а рисковете от несъстоятелност нарастват, най-вече заради по-стриктните кредитни условия.

Близкият изток и Африка са региони, където оценките за отделните страни са се влошили най-много от 2014-2015 г. насам. Това се дължи на нарастващото политическо напрежение и по-ниските цени на петрола и газа. Coface понижава оценките за кредитния риск на няколко страни през второто тримесечие.

Икономическият растеж и финансовата ситуация на Катар (сега с оценка А4) може да се влошат в резултат на кризата в региона. Бахрейн (с нова оценка С) се изправя пред висок бюджетен дефицит и излишен дълг. Перспективите пред Намибия (сега с оценка В) за тази година са слаби въпреки възстановяването на миннодобивния сектор.

Според компанията факторите, които подсказват повишаващ се глобален добив на петрол, все повече се натрупват, а в същото време признаците, че глобалното потребление расте по-бавно от очакваното също нарастват. Данните за първото полугодие предполагат известна слабост на търсенето в Азия, най-вече в Индия, но и в Европа.

Именно поради това перспективите за възстановяване на пазара на петрола за 2018 г. вече не са позитивни. В светлината на сегашните нива на резерви, производство и търсене, но и на перспективите пред тези различни показатели, инвеститорите изглежда са все по-песимистично настроени, допълва Coface.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още