IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Давос се опита да покаже, че го е грижа за „другите 99%“

Британската банка Barclays и бразилската добивна компания Vale са носителити на годишната награда за най-лошо корпоративно поведение

13:00 | 30.01.12 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Залети с критики бизнесмени направиха всичко възможно в Давос, за да покажат колко загрижени са всъщност за останалите, докато се опитват да възстановят очернения си имидж на привилегирован „1%“, но техните хулители не можаха да бъдат разубедени, пише Ройтерс.

„Главните изпълнителни директори имат много по-сериозна задача от когато и да било, тъй като трябва да се представят пред своите акционери, но и пред света като цяло“, заяви Марк Пен, който заема същата длъжност в PR-компанията Burson-Marsteller, консултираща високопоставени мениджъри и политици.

„Колкото до клиентите, с които работя в момента, всеки от тях разбира, че компаниите трябва да бъдат социално отговорни ... Нещата вече не са както по времето, когато компаниите отказваха да поемат подобни ангажименти“, добави той.

Високопоставени мениджъри обсъждаха на Световния икономически форум какво биха могли да направят, за да помогнат за уталожването на последните социални вълнения, подхранвани от икономическата криза, след като задлъжнелите правителства орязаха разходите и повишиха данъците, за да се опитат да балансират бюджетите си.

„Налице е сериозен тласък от страна на това поколение да се погледне отвъд печалбата“, заяви Лизел Прицкер Симонс, наследница на веригата хотели Hyatt, по време на събитие за обсъждане на тенденциите във филантропията. „Това не е просто заради модата или защото е супер. След като изпитах на гърба си настоящата криза в относително ранна възраст, загубих доверие в традиционните капиталови пазари“, добави тя.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън приписа благородни мотиви на решението на ръководената от него банка да не изтегля инвестиции от затруднената еврозона, заявявайки, че ангажиментът „бе повече социален и само отчасти икономически“.

Проучване, публикувано през миналата седмица от компанията за връзки с обществеността Edelman, показа, че доверието в главните изпълнителни директори е спаднало с 12 процентни пункта до 38%, което е максимален спад за последните 9 години, макар че доверието в членовете на правителството е дори по-ниско – 29%.

„Бизнесът сега е по-добре позициониран от правителството за водеща роля в преодоляването на кризата на доверието“, заяви Ричард Еделман. „Но балансът трябва да бъде променен така, че на бизнеса да се гледа както като сила на доброто, така и като двигател за печалби“, смята той.

Сред компаниите, готови да подкрепят думите си с дела в Давос, бе и холандският концерн за производство на хранителни стоки и химикали DSM, който в четвъртък обяви, че дарява 1 млн. долара на Световната програма по прехраната (СПП), за да помогне за обогатяването на ориза с витамини.

„При положение, че почти 1 млрд. души всяка вечер си лягат гладни, много по-важно откогато и да било досега е да предоставим знанията на частния сектор за подсигуряване с подходяща храна на уязвимите общности“, каза изпълнителният директор на СПП Джоузит Шийрън.

Главният филантроп на планетата Бил Гейтс в четвъртък обеща допълнително 750 млн. долара за затруднения световен фонд за борба със СПИН.

Но протестиращите от движението „Окупирай!“, които лагеруват в иглута в Давос и които бяха отблъснати в петък, когато се опитаха да влязат в конгресния център, където се провежда форумът, не са разубедени.

Последна актуализация: 08:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
geneva_1980
преди 12 години
Май не успяха съвсем да го покажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още