Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Делът на ВЕИ ще продължи да расте за сметка на газа и въглищата и през 2020 г.

МАЕ очаква рекорден годишен спад на обема на въглеродните емисии от почти 8%

Делът на ВЕИ ще продължи да расте за сметка на газа и въглищата и през 2020 г.

Снимка: Pixabay

Пандемията от COVID-19 представлява най-големият шок за световната енергийна система за последните седем десетилетия, като се очаква икономическите щети, причинени от вируса, да засенчат тези от финансовата криза през 2008 г. и да доведат до рекорден годишен спад на количеството въглеродни емисии от близо 8 %, пише Energy Post.

Нов доклад, публикуван от Международната агенция по енергетика (МАЕ), предоставя данни в почти реално време за въздействието на пандемията върху всички основни енергийни източници. Въз основа на анализ на първите 100 дни от годината МАЕ изчислява как тенденциите в потреблението на енергия и отделения въглероден диоксид ще еволюират през останалата част от 2020 г.

„Това е исторически шок за целия енергиен свят. На фона на днешната несравнима здравна и икономическа криза, спадът в търсенето на почти всички основни горива е зашеметяващ, особено за въглищата, петрола и газа. Само възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) се задържат по време на нечувания спад на използването на електроенергия “, изтъква Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. „Все още е твърде рано да се определят дългосрочните въздействия, но енергийната индустрия, която оцеля в тази криза, ще бъде значително по-различна от онази, която беше", добавя той.

Блокадите ще се облекчат, икономиките постепенно се възстановяват

Прогнозите на МАЕ в нейния „Глобален енергиен преглед“ на потреблението на енергия и свързаните с енергията емисии за 2020 г. се основават на предположения, че блокадите, наложени по целия свят в отговор на пандемията, постепенно ще бъдат облекчени през следващите месеци - процес, който ще бъде придружен от постепенно икономическо възстановяване.

2020 г. - търсенето на енергия ще спадне с 6%

Докладът предвижда, че търсенето на енергия ще се понижи с 6% през 2020 г. – което е седем пъти над понижението непосредствено след глобалната финансова криза през 2008 г. В абсолютно изражение спадът е безпрецедентен - еквивалент на загубата на цялото енергийно търсене на Индия, третият по големина енергиен потребител в света. Очаква се развитите икономики да отбележат най-голям спад, като търсенето на енергия се очаква да спадне с 9% в САЩ и с 11% в Европейския съюз (ЕС).

Въздействието на кризата върху търсенето на енергия е силно зависимо от продължителността и вида на мерките за ограничаване на разпространението на вируса. Например, МАЕ установи, че всеки месец на национална блокада в световен мащаб на нивата, наблюдавани в началото на април, намалява годишното глобално търсене на енергия с около 1,5%.

Търсенето на електроенергия

Промените в използването на електроенергия по време на блокадите доведоха до значително намаляване на общото търсене на електричество, като нивата на потребление и моделите в делничните дни изглеждат като тези от неделя преди кризата. Наложеното извънредно положение е свило потреблението на електроенергия с 20%. Търсенето на електроенергия се очаква да намалее с 5% през 2020 г., което ще бъде най-големият спад след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Повишава се производството на нисковъглеродна енергия

В същото време блокадите по света водят до голяма промяна в нисковъглеродните източници на електроенергия, включително вятър, слънчева енергия, хидроенергия и ядрена енергия. След като изпревариха въглищата за първи път през 2019 г., нисковъглеродните източници са се насочили към увеличаване на своята преднина през тази година, за да достигнат 40% от глобалното производство на електроенергия - 6 процентни пункта над въглищата. Производството на електроенергия от вятърна и слънчева енергия продължава да се увеличава през 2020 г. чрез функционирането на нови проекти, които са били завършени през 2019 г. и началото на 2020 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
7
 
6
 
12
преди 3 месеца
Делът на ВЕИ расте, поради общия спад на енергопотреблението и защото техния ток се изкупува с приоритет дори и да е най-скъп. Кого лъжете? Защо ВЕИ не се конкурират с останалите производители на пазарен принцип?
Иначе сам аз съм против въглището.
5
 
6
 
11
Dr. Vatnikov до: Hahoto
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
7

Hahotoдо:fon

преди 2 часа

С День победы Фончо! 

==========

Уж запален рублофил, па не можеш едно изречение правилно да вържеш на руски, та трябва някой от другия лагер да те поправя!

:))
6
 
8
 
10
fon до: Hahoto
преди 3 месеца
А-а, Честит ти ден на савецката окупация и на всички слуги на Русия у нас!
9
 
5
 
9
преди 3 месеца
И да знаете въглищата са ЕДИНСТВЕНИЯ местен ресурс, който гарантира енергийната НЕЗАВИСИМОСТ на страната. Да стопанистват се супер неизгодно в нашата квази държава, и благодарение и на зелените талибани в ЕС, ще бъдат заменени от: китайски ВЕИ, руски и американски ГАЗ, руско ядрено гориво, внос на ток от "пушливи" ТЕЦове на въглища от Турция, и разбира се всичко това ще е за сметка на енергийната сигурност! Да си зелено модерен е чудесно, но за жалост нямаме Шведския фонд зад гърба си, а и да имахме с този олигархичен модел на държава е все тая. Когато си прост да внасяш цялата си енергия и да те скубят чужди и твои юзбашии и да плащаш приумиците на зелените талибани, за техния рахатлък, е хак да ти е!
4
 
4
 
8
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Спомням си още едно стихотворение от училище, някъде от 68-70 година:
Горд завод издига своя бял комин, чак до облаците стига черният му дим!
Яко а? А плочките в пустинята не прекриват ли пътя на камилите, тия хора нямат ли си там зелени и всякъкви там умни и красиви?

Още от Други
Кадър на деня за 11 август