IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демографията и влиянието ѝ върху финансовите пазари

Застаряващото население на Запада се отразява на цените на активите, пише The Economist

09:10 | 28.02.15 г.
Демографията и влиянието ѝ върху финансовите пазари

Всеки знае, че населението на Западния свят застарява. Освен това продължителността на живота се покачва. Представителите на поколението на бейби бума (родените между 1946 г. и 1964 г.) масово се пенсионират, но поради ниската раждаемост броят на работниците намалява.

Всичко това, разбира се, се отразява на финансовите пазари. Класическият модел на "начин на живот" предполага, че хората са активно ангажирани до малко след своята 60-годишнина, като след това основно харчат спестяванията си. Това се отразява и на търсенето на финансови активи, а оттам и на цената им.

В доклад, представен от британската банка Barclays през 2005 г., демографската прогноза показва, че доходността по облигациите ще се увеличава с около 5 процентни пункта на десетилетие, достигайки около 9% през 2015 г. и 14% през 2025 г.

В преработения вариант от 2010 г. вече са включени и някои други цифри. Доходността по 20-годишните облигации се очаква да достигне 10% през 2020 г. През 2011 г. имаше друга корекция: приблизително 7% през 2020 г. Една от тези прогнози може все пак да се превърне в реалност, но експерти очакват през тази година доходността по 10-годишните облигации да бъде в размер на 5%.

И така, какво се обърка? През този период нямаше конкретни демографски изненади. Въпреки това доходността по облигациите засегна други фактори, включително последиците от дълговата криза, програмата по количествено облекчаване, финансовата нестабилност на еврозоната, както и забавянето на инфлацията.

Но има и друг, по-голям проблем, който може да обясни грешката на финансовите изследвания. В анализационния модел от 2011 г., създаден въз основа на последните статистически данни, експертите очакват да получат доста вярна перспектива, се казва в анализ на британското списание The Economist.

Въпреки това, когато се изгражда модел, ние знаем само какво се е случило в миналото. Бъдещите промени по дефиниция е невъзможно да бъдат предвидени с точност. С други думи, намираме се в ситуацията на човек, падащ от небостъргач, който на 23-ия етаж изведнъж възкликва: "Дотук добре".

Тази година експертите Barclays за пореден път погледнаха по-сериозно към демографията, виждайки в нея повратна точка – пренасищането от глобални икономии изчезва.

Населението на Китай – основен източник на растеж на спестяванията, също започва да застарява. А това означава по-висок реален лихвен процент. Увеличение с един процентен пункт на дела на възрастното население отговаря на нарастването на реалния лихвен процент с 1,15%. Всичко това води до намаляване на стойността на акциите.

В проучването от тази година липсва анализ на облигационния пазар, но съществува следното наблюдение: "вероятно ще се появи дългосрочен фактор, който ще възпрепятства растежа на цените на активите през следващите десетилетия – демографската ситуация".

Като цяло, според наблюдатели демографията изглежда като основен елемент на развитието, въпреки че през последните десет години се появиха и други фактори, които могат да бъдат също така важни.

Изключително ниската доходност по ДЦК и относително високите запасите на САЩ ни казват едно и също нещо. Но всичко това са дългосрочни фактори и те не могат да ни кажат какво ще се случи в следващите 6-12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още