IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати и граждани в Египет подемат инициативи за промени в конституцията

Предлага се и въвеждането на квота от поне 25% за жени в долната камара и "адекватно представителство" на младежите, фермерите, работниците и християните

10:11 | 03.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Коалиция от египетски депутати ще внесе проект за промени в конституцията, който предвижда създаването на втора парламентарна камара и назначаването на един или няколко вицепрезиденти. Това съобщи египетската агенция МЕНА, цитирана от Ройтерс и БТА.

Преди това група граждани е подела инициатива за отменяне на ограничението до два за президентските мандати.

Петицията обявява, че осем години са недостатъчни, за да може държавният глава да се справи с предизвикателствата в икономиката и сигурността, пред които е изправена страната.

През март миналата година Абдел Фатах ас Сиси бе преизбран за втори мандат.

Според МЕНА депутатският план предвижда създаването на горна камара - Съвета Шура, - който да заседава едновременно с 596-местната Камара на представителите. Предлага се и въвеждането на квота от поне 25 на сто за жени в долната камара и "адекватно представителство" на младежите, фермерите, работниците и християните в Египет.

Проектът на депутатите предвижда също създаването на една или няколко длъжности за вицепрезидент.

Промените в египетския основен закон трябва да се приемат от Камарата на представителите с мнозинство от две трети, след което да се утвърдят на референдум. Действащата конституция на Египет е приета през 2014 г., след като военните отстраниха от власт президента ислямист Мохамед Морси на фона на масови протести срещу него, припомни Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още