IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дял от 20% във Формула 1 може да бъде предложен за продажба чрез IPO

Мажоритарният собственик на автомобилните състезания планира първично публично предлагане за 2 млрд. долара в Сингапур през юни, пише Bloomberg

11:38 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дял от 20% във Формула 1 може да бъде предложен за продажба чрез IPO

CVC Capital Partners Ltd., която държи правата за състезанията от Формула 1, може да опита да набере повече от 2 млрд. долара чрез първично публично предлагане (IPO), са съобщили за Bloomberg запознати.

Компанията може да продаде дял от 20% във Формула 1, като желанието е това да стане на борсата в Сингапур още в началото на юни, макар че плановете не са окончателни.

Благодарение на растящата популярност на състезанията в Азия, едно IPO в Сингапур (където от 2008 г. се провежда Гран При) би било благодат за местната фондова борса, която се конкурира с Хонконгската за привличането на компании от цял свят.

Публично предлагане за 2 млрд. долара ще бъде четвъртото най-голямото досега в Сингапур и най-мащабното от март 2011 г., когато Hutchison Port Holdings Trust (HPHT) набра 5,5 млрд. долара.

Според източниците CVC, която вече е наела Goldman Sachs като консултант по IPO-то, се очаква да ангажира още инвестиционни банки в идните седмици, които да й посредничат.

Публичното предлагане ще оцени индустрията на над 10 млрд. долара, но главния изпълнителен директор на Формула 1 Бърни Екълстоун не планира да продаде дела си от 5,3% по време на IPO-то и ще остане на поста си, както самият той обяви миналия месец.

CVC, която притежава 63,4% от Формула 1, закупи пакета чрез финансирано с 2,5 млрд. долара заеми изкупуване. Администраторите на фалиралата американска банка Lehman Brothers държат 15,3%, а бившата съпруга на Екълстоун, Славица, притежава 8,5% чрез Bambino Holdings.

Годишните приходи от продажби на Формула 1 са на стойност над 1,5 млрд. долара.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още