IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализацията е помогнала за откриването на 1,5 млрд. барела петрол в Аляска

Навлизането на цифровите технологии в петролната индустрия помага на големите имена в бизнеса да ограничат значително своите разходи при сондажните дейности

09:30 | 02.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Интегрирането на цифровите технологии на всички нива от нефтодобивната промишленост продължава да се ускорява. Макар да се пише много за ползите от дигитализацията при различните аспекти от сондажните процеси, извличането и поддръжката на находищата, съществува и друга важна област, в която тези технологии променят правилата на играта – още преди началото на сондажната дейност, пише Ирина Слав за Oilprice. 

В Аляска, например, новите технологии за проучване на петролни и газови находища са спомогнали за откриването на повече от 1,5 млрд. барела суров петрол само през последните две години, показва проучване на S&P Global Platts.

В Аляска съществуването на петролни залежи е известно от години, но местонахождението и точното им количество остава неизвестно до появата на цифровите технологии под формата на напреднали 3D сеизмични изображения и технологиите за обработка на данни.

Холандската компания Biodentify събира хиляди почвени проби, за да анализира ДНК структурата на множество микроорганизми, с което получава данни за наличието на въглеводороди в тяхната среда.

Компанията използва изкуствен интелект за тази процедура и изчислява потенциалните размери на находищата на петрол с около 70% точност.

Цялата процедура отнема между 6 и 10 седмици, което е относително кратък период от време, особено на фона на факта, че по този начин се ограничава рискът от сондиране на нерентабилни находища.

С напредъка на дигитализацията и изкуствения интелект ще намалее още повече рискът да се инвестират напразно огромни суми пари на места, където петролът е оскъден или изобщо липсва.

Петролните и газовите компании, дори и онези, които са най-устойчиви и успешни сред тях, държат своите разходи под контрол, опитвайки се да спечелят от всеки изразходен долар.

Холандско-британската компания Royal Dutch Shell се фокусира върху развитието на изкуствения интелект, който в момента се използва ефективно при сондажните дейности.

Чрез тази технология енергийният гигант цели да редуцира разходите при някои сондажни процеси, както и износването на техниката.

Петролната и газовата промишленост реагира изключително бързо при възприемането на новите технологии и стимулират иновационните дейности, свързани с разработването на тези технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още