IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф: Никога няма да подам оставка

Дали временно отстраненият бразилски президент ще трябва все пак да напусне поста си, ще стане ясно в края на август

09:07 | 09.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Дилма Русеф: Никога няма да подам оставка

Временно отстранената от поста си президент на Бразилия Дилма Русеф заяви, че никога няма да подаде оставка, както направи председателят на долната камара на бразилския праламнт Едуард Куня, пише ТАСС.

Русеф коментира, че са искали от нея и дори са я заплашвали да напусне поста доброволно, но никога не би се отказала, защото за нея са гласували 54 млн. души.

"Нямам сметка в Швейцария и никога не съм крала", каза още тя, визирайки разследването за корупция, водено срещу Куня. Швейцарската прокуратура блокира няколко сметки на името на вече бившият председател на долната камара на бразилския парламент.

Куня изигра важна роля при импийчмънта на Русеф, отбелязва ТАСС. През декември 2015 година именно той даде ход на процедурата, поискана от представителите на опозицията. Временно отстранената Русеф е обвинена във финансови нарушения при разпределянето на бюджетните средства.

На 12 май горната камара на бразилския парламент одобри искането за продължаване на действията за импийчмънта на Дилма Русеф. В момента тя е временно отстранена от поста си, а нейните задължения бяха поети от вицепрезидента Мишел Темер.

Федералният сенат (горната камара на парламента) анализира доказателствата по казуса. Ако при финалното гласуване, сенаторите преценят, че има нарушения, Русеф ще бъде принудена да подаде оставка. Нейните задължения до изборите през 2018 година ще изпълнява Темер. Очакванията са решение по казуса да бъде взето в края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още