IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломацията с „Калашников“ на Путин спечели точка в Египет

Руският президент успя да спечели страната за партньор на Евразийския икономически съюз

14:17 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентите на Русия Валдимир Путин и на Египет&nbsp;Абдел Фатах ал-Сиси по време на срещата си в Кайро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентите на Русия Валдимир Путин и на Египет Абдел Фатах ал-Сиси по време на срещата си в Кайро. Снимка: Ройтерс

Точно когато си помислихме, че Владимир Путин не би могъл да заприлича повече на злодей от комикс, той надминава очакванията ни. Руският президент е на двудневно посещение в Кайро от вторник за среща със своя египетски колега Абдел Фатах ал-Сиси. Подаръкът на Путин за бившия генерал бе скромен – автомат „Калашников“, пише Foreign Policy.

Подаръкът отбеляза серията от договори, засилващи връзките между Русия и Египет. Двамата президенти обявиха създаването на зона за свободна търговия между Египет и ръководения от Русия Евразийски икономически съюз. Също така те планират да създадат руска индустриална зона близо до Суецкия канал, а Москва да предостави помощ при изграждането на атомна централа.

Ал-Сиси подготви изключително топло посрещане за руския президент. Магистралите бяха украсени с постери с неговия лик. Домакините дадоха 21 салюта  и устроиха военен парад, на който имаше офицери на коне, докато руският президент наближаваше двореца Каср Ел.Кобба в Кайро. Египетската държавна преса също побърза да поласкае връзката между Путин и ал-Сиси. Държавният вестник Ал-Ахрам посвети две страници на руския президент, наричайки го „герой на нашето време“ и хвалейки неговата „сияеща интелигентност“.

Тази визита идва във време, в което Кайро се опитва да покаже, че не зависи изцяло от САЩ. От десетилетия Вашингтон предоставя милиарди долари военна помощ за страната. След като ал-Сиси и други египетски генерали свалиха ислямисткия президент на страната Мохамед Морси, отношенията бързо се влошиха.

Визита на Путин изглежда цели да покаже на света, че западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна не са попречили на влиянието на Москва.

Зоната за свободна търговия с Евразийсикя съюз е една такава стъпка за разширение на влиянието на Москва зад граница. Сделката позволява на Кайро да засили връзките си с Русия, а търговията между двете икономики вече нараства. През 2014 г. тя бе на стойност 4,5 млрд. долара, което е 80% увеличение спрямо миналата година, заяви Путин. Споразумението също така отваря вратата пред Египет, която е първата страна, която не е бивша членка на Съветския съюз, да засили търговските си връзки с другите страни от Евразийския съюз – Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан.

Някои анализатори припомнят, че най-голямата арабска страна бе ключов партньор на Съветския съюз през 50-те и 60-те години на миналия век. По това време СССР правеше огромни военни доставки за страната в опит да „изнася комунизъм“, както и да се противопостави на подкрепения от САЩ новосъздаден тогава Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още