Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Дивидентите през 2018 г. са отбелязали нов рекорд на глобално ниво

Очакванията обаче са тази година ръстът да намалее заради забавянето на световната икономика

Дивидентите през 2018 г. са отбелязали нов рекорд на глобално ниво

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че миналата година фондовите пазари преживяха най-лошата си година в последното десетилетие, представянето от гледна точка на дивидентите е било изключително. Според ежегодното изследване на американско-британската компания Janus Henderson изплатените дивиденти на акционерите в света са достигнали нов рекорд през 2018 г. и възлизат на 1,370 млрд. долара (1,211 млрд. евро), съобщава френското издание La Tribune.

Това е повишение с 9,3% и е „най-доброто представяне от 2015 г.“, подчертава Janus Henderson. Повишението е над дългосрочното средно равнище от 5 до 7%, допълва същият източник.

„Редица елементи обясняват стабилното представяне – някои сектори като минния, петролния и банковия нормализираха изплащането на дивиденти след период, в който дивидентите им бяха малки или дори не съществуваха. Освен това все повече големи технологични компании възприемат култура на изплащане на дивиденти“, коментира Бен Лофтхауз от Janus Henderson.

„Понижаването на данъците в САЩ също помогна значително за нарастването на дивидентите“, допълва Лофтхауз.

Още по темата

Близо 90% от компаниите са увеличили или са запазили дивидентите си в международен план. Само една на 25 американски компании е намалила дивидентите си. Някои страни са регистрирали исторически рекорди като САЩ, Германия, Япония, Канада и Русия.

Очаква се обаче тази година ръстът на дивидентите да достигне едва 3,3% и общата им сума в глобален план да възлезе на 1,414 млрд. долара на фона на забавянето на световната икономика.

„Прогнозите за печалба на компаниите бяха понижени,  перспективите пред световната икономика бяха ревизирани към понижение, но повечето наблюдатели продължават да очакват компаниите да регистрират повишение на печалбата си през 2019 г. Във всеки случай дивидентите не са толкова волатилни, колкото печалбите, така че оставаме положително настроени относно перспективите за доходи на инвеститорите“, отбелязва Бен Лофтхауз. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Венецуелското правителство е предотвратило опит за преврат срещу Мадуро?