IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос е най-успешният милиардер за 2018 г. според Forbes

На второ място е японският предприемач Тадаши Янаи, основателят на мрежата за търговия на дребно Uniclo

20:30 | 21.12.18 г.
<p>
	Основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. Снимка: Ройтерс

Американското списание Forbes посочи милионерите, които в края на тази година са успели да спечелят повече от колегите си в рейтинга на най-богатите хора в света. 

На първо място е президентът на Amazon Джеф Безос, който през отминаващата година е спечелил 27,9 милиарда долара и с общо състояние от 127,2 милиарда долара запазва титлата на най-богатия човек на планетата.

На второ място е японският предприемач Тадаши Янаи, основателят на мрежата за търговия на дребно Uniclo, който през 2018-а е спечелил 7 милиарда долара и състоянието му е 27,1 милиарда долара.

Президентът и съсобственик на Лукойл Вагит Алекперов е на трето място в рейтинга с 4,6 милиарда долара, с които общото му състояние е 19,5 милиарда долара.

Следват американският медиен магнат Рупър Мърдок (забогатял през тази година с 4,6 милиарда долара и с общо състояние 19,3 милиарда долара), и още двама руски бизнесмени - Леонид Михелсон (4 милиарда долара, общо състояние 21,4 милиарда долара) и Генадий Тимченко (3,8 милиарда долара с общо състояние 18,9 милиарда долара).

На по-долните стъпала в класацията на най-успешните милиардери за тази година според Forbes се нареждат бившият президент на Microsoft Стив Балмър (3,4 милиарда и общо състояние от 40,7 милиарда долара), най-богатият индиец Мукеш Амбани (3 милиарда и общо състояние 44,4 милиарда долара), основателят на Microsoft Бил Гейтс (2,9 милиарда долара и общо състояние от 93,9 милиарда долара) и президентът на компаниите SaceX и Tesla Илон Мъск (2,8 милиарда и общо състояние 22,5 милиарда долара).

Общо капиталите на всички милиардери от първата десетка са се увеличили през тази година с 64 милиарда долара, а миналата година състоянията им са нараснали с 204 милиарда долара, сочат данните на Forbes.

Изданието е съставило и класация на най-големите "неудачници" за 2018 година сред милиардерите. Пръв в нея е шефът на Facebook Марк Зукърбърг, който през тази година е изгубил 18,7 милиарда долара и състоянието му се е "стопило" до 52,5 милиарда долара. Зукърбърг е единственият американец, попаднал в списъка на милиардерите, претърпели най-големи загуби в края на годината.

В списъка на "неудачниците" влиза и испанецът Амансио Ортега, собственик на Zara, който е изгубил 16,2 милиарда долара и общото му състояние е намаляло до 59,6 милиарда долара. След него се нареждат собственикът на германската компания Continental Георг Шефлер (14 милиард долара с общо състояние 12,4 милиарда долара), китайският предприемач Ма Хуатен (10,1 милиарда долара с общо състояние 35,1 милиарда долара, и мексиканският милиардер Карлос Слим (9,3 милиарда долара с общо състояние 56,8 милиарда долара).

Forbes уточнява, че класациите са направени въз основа на рейтинга на милиардерите на изданието, който се обновява всеки ден, за периода от 29 декември 2017 година до 19 декември тази година.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още