IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън и Фумио Кишида се договориха за съвместни действия в геополитиката

Китай разкритикува тяхната видео среща, изтъквайки, че по време на разговора са направени безпочвени обвинения срещу Пекин

11:05 | 22.01.22 г.
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка:&nbsp;Eric Lee/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида се договориха по време на виртуална среща в петък да засилят сътрудничеството между двете страни по неотложни икономически теми и въпроси на сигурността, включително Китай, ракетите на Северна Корея и заплахата на Русия за Украйна, съобщава Ройтерс. 

Онлайн срещата, на която се осъществиха първите съществени разговори между двамата, откакто Кишида зае поста на министър-председател на Япония през октомври, е предшествана от дискусиите, на които министрите на отбраната и техните колеги, отговарящи за външните работи, изразиха силна загриженост относно нарастващата мощ на Китай и обещаха да отговорят, ако е необходимо, по отношение на дестабилизиращата дейност на Пекин в Индийско-Тихоокеанския регион.

Кишида заяви след срещата, че двамата с Байдън са се договорили да си сътрудничат за реализиране на идеята за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион, както и да работят в тясно сътрудничество срещу Китай, употребата на ракети от Северна Корея и ескалацията на напрежението по руско-украинската граница.

Според японския премиер страната му ще бъде домакин на среща, в която ще участват държавните глави на САЩ, Япония, Австралия и  Индия, през първата половина на тази година.

Байдън прие поканата и посочи, че възнамерява да посети островната страна в края на пролетта, споделя висш служител на американската администрация, добавяйки, че една от целите на срещата ще бъде да се преразгледа напредъка по обещанието за доставка на милиард дози ваксина срещу COVID-19 в Югоизток Азия до края на 2022 г.

Кишида посочи, че той и Байдън също са се договорили да създадат икономическа версия на преговорите „две плюс две“ за насърчаване на икономическото сътрудничество. Американският служител заяви, че този вариант ще се фокусира върху веригите на доставка, инвестициите в технологии, определянето на стандарти и контрол на износа.

„Съгласихме се да работим заедно за насърчаване на сътрудничеството между страни с единомислие, за да реализираме свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион“, изтъква Кишида пред журналисти. „Договорихме се и да си сътрудничим тясно по въпроси, свързани с Китай, включително Източно и Южнокитайско море, Хонконг и Синдзян-уйгурския автономен регион, както и ядрените и ракетните въпроси на Северна Корея.

Кишида каза, че двамата с Байдън ще работят в тясно сътрудничество, за да предотвратят руска инвазия в Украйна и "да поддържат тесен контакт с други съюзници и партньори, както и да продължат дискусиите по въпроса“.

В същото време Байдън написа в Twitter, че е „чест да се срещна с премиер Кишида за по-нататъшно укрепване на американско-японския алианс – крайъгълен камък за мира и сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион и по света“.

От Белия дом посочват, че американският президент е приветствал решението на Кишида да увеличи разходите за отбрана и „подчертава важността на поддържането на тези жизненоважни инвестиции във времето“.

Двамата са провели "много задълбочена дискусия" за Китай, споделяйки опасения относно сплашването на съседите и "хищническите" стъпки в търговията и други сфери, посочват от администрацията на Байдън, добавяйки, че Кишида е особено загрижен за ядреното въоръжаване на Китай.

Според Белия дом двамата лидери са осъдили скорошните изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея, а американският служител посочва, че Байдън е заявил ясно, че Вашингтон ще работи в тясно сътрудничество с Япония и Южна Корея, за да обезкуражи „възможни провокации, които могат да последват“.

Администрацията на Байдън беше критикувана за липсата на солиден икономически стълб в стратегията си за Азия, след като бившия президент Доналд Тръмп изостави регионалната търговска рамка, сега известна като Всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), през 2017 г., но подхожда предпазливо към връщането на страната в пакта, който, според критиците, заплашва работните места в САЩ.

Китайското посолство в Япония съобщи в събота, че по време на видеосрещата между Байдън и Кишида Китай е бил атакуван безпочвено, подчертавайки „грубата намеса“ във вътрешните работи на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още