IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде ще стигне Саудитска Арабия с развитието на слънчевата енергия?

Заканите на Рияд да инвестира милиарди долари в чистата енергия може да се окажат една химера, ако цената на петрола отново достигне до стойностите от октомври

15:28 | 28.01.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерът на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Саудитска Арабия, която е и най-големият износител на петрол в света и третият по големина производител на течно изкопаемо гориво, се ангажира напоследък с различни проекти, включително и с дългосрочни инвестиции в природния газ както на своя територия, така и в чужбина. 

Кралството също така се опитва да се представи като една модерна арабска държава, но след смъртта на саудитския опозиционен журналист Джамал Кашоги от октомври 2018 г., образът на Саудитска Арабия като регионален иноватор беше сериозно опетнен, пише Тим Дайс от Oilprice.

Рияд обеща да се превърне през следващите няколко години в глобален лидер в производството на електроенергия чрез слънчеви централи, като се закани да инвестира 350 млрд. долара в инфраструктурни проекти.

През изминалата година Кралството обяви, че планира до 2023 г. да може да генерира 10% от своята електроенергия чрез соларни и вятърни централи.

През март 2018 г. престолонаследникът принц Мохамед бин Салман заяви, че е постигнал споразумение с японския конгломерат SoftBank Group Corp. на стойност 200 млрд. долара, предвиждащ изграждането на достатъчно соларен капацитет, който ще надмине трикратно националното производство на електроенергия на арабската страна.

Саудитска Арабия планира да изгради 11 фотоволтаични централи с комбиниран капацитет от 2,225 хил. мегавата през тази година.

Целта на Рияд е до 2023 г. тези мощности да нараснат до 20 гигавата, а през 2030 г. страната да разполага с 40 гигавата мощности от слънчева енергия.

Този мащабен проект включва централата Alfaisalia, чийто планиран капацитет е 600 мегавата, докато Бюрото за развитие на възобновяемата енергия на Саудитска Арабия възнамерява да открие още четири проекта с инсталирана мощност от по 300 мегавата.

Макар че всичко това изглежда обещаващо на хартия, плановете за соларна мощ може никога да не се реализират.

Към днешната дата почти по нито един проект не е започнало строителство, а основен проблем е цената на петрола.

Когато цените на този ресурс започнаха да се покачват, усилията на Рияд, насочени към възобновяемата енергия, видимо изгубиха своя устрем.

Ако прогнозите за увеличение на петролните цени до 2023 г. се окажат верни, това ще ограничи стимулите на Саудитска Арабия да се откажат от своята зависимост от приходите от продажбите на петрол и ще блокира пътя им към развитие на слънчевата и вятърната енергия, смята Дайс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
то излиза, че екологичния им ток на тия зелените изпосняци май разхищава водата което е още по-кът ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Зелка, ама те вода нямат за пиене, камо ли за миене на панели :]Все си мисля, че ако това с панелите в пустинята беше голяма далавера, до сега чаршафите да са застроили цялата пустиня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 5 години
Арабите се къпят целогодишно в Слънце + природна газ и е въпрос на желание и сметки да построят система от волтаици + газови централи като балансиращи мощности. Важно: за разлика от нас те не плащат за вредни емисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
това е по арабски чистене :https://***.youtube.com/watch?v=cMtdALx_KQ8а така ги чистят грижливите стопани :https://***.youtube.com/watch?v=y8rIXjOPZ8w
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Тия панели с какво ги чистят от пясъка? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 5 години
що е отворих като знам че ще е тъ.па статията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още