IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драматичен ръст на миграцията отчита ООН

Най-много имигранти приемат САЩ, Саудитска Арабия, Германия, Русия и Обединените арабски емирства

09:13 | 19.12.15 г.
Драматичен ръст на миграцията отчита ООН

Броят на мигрантите в глобален мащаб е нараснал драматично до 244 млн. души тази година - с над 40 процента повече в сравнение с 2000 г., обяви ООН, предава Ройтерс.

Данните бяха оповестени по случай Международния ден на мигранта, който беше вчера.

Заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон обясни тази тенденция с икономическата нужда, глобалните пазари и желанието за по-добър живот, съобщава БТА.

Броят на мигрантите по света несъмнено ще нарасне, подхранван от икономическото неравенство, глобализираните пазари и хората, търсещи по-добър живот, подчерта Елиасон при представянето на доклада на Департамента на ООН по икономически и социални въпроси. 

Засилването на миграционните процеси е най-видимо в Азия. Близо половината от мигрантите са родени на този континент, който е давал средно по 1,7 млн. души годишно през последните 15 години.

Две трети от всички мигранти живеят в едва 20 страни. Най-големият брой - 47 млн. души, са в САЩ, следвани от Германия и Русия с 12 по млн. души и Саудитска Арабия с 10 млн. души. 

Най-голяма диаспора в чужбина - общо 16 млн. души, има Индия, следвана от Мексико, Русия и Китай.
Броят на мигрантите в световен план се очаква да достигне рекордните 250 млн. души през тази година, според изчисления на Световната банка (СБ), цитирани от Франс прес.

Тези хора са изпратили на свои близки общо 601 млрд. долара, 441 млрд. долара от които към развиващи се държави. Основни източници на такива средства са САЩ с 56 млрд. долара, Саудитска Арабия с 37 млрд. долара и Русия с 33 млрд. долара.

Индия е държавата, която е получила най-много средства от своите емигранти (72 млрд. долара), следвана от Китай (64 млрд. долара) и Филипините (30 млрд. долара). 

Основни източници на мигранти са Индия, Мексико, Русия, Китай и Бангладеш. Най-много имигранти приемат САЩ, Саудитска Арабия, Германия, Русия и Обединените арабски емирства, показва докладът на СБ.

Най-масово използваният от нелегелни мигранти маршрут е този между Мексико и САЩ (13 млн. души през тази година), следван от тези от Русия към Украйна, от Бангладеш към Индия и от Украйна към Русия.

На бежанците през миналата година се е падал дял от едва 6 процента от мигрантите по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още