Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Двуличието на петролните компании по отношение на климата

Проучване на британски мозъчен тръст показва разликата в инвестициите на петролния бизнес във възобновяема енергия и изкопаеми горива

Двуличието на петролните компании по отношение на климата

Снимка: Ройтерс

Петте най-големи листнати на борсата петролни и газови компании са похарчили повече от 1 млрд. долара за своите ангажименти относно климата, откакто е подписало Парижкото споразумение за климатичните промени, като същевременно лобират в защита на разширяването на своите операции с изкопаеми горива, сочат данни от нов доклад, представен от Euractiv. 

Още по темата

Британският мозъчен тръст InfluenceMap проследява инвестициите на ExxonMobil, Shell, Chevron, BP and Total в операции, свързани с климата и лобирането срещу по-строгите климатични регулации от 2015 г., когато е подписано споразумението в Париж.

Констатациите на InfluenceMap са поразителни.

Въпросите компании са заделили средно по 195 млн. долара годишно за маркетингови кампании, подкрепящи амбициозния план за борбата с климатичните промени, като в същото време харчат по 200 млн. долара за контрол, забавяне или противопоставяне на налагането на климатичните политики, показва проучването.

Британският енергиен гигант BP, например, е дарил 13 млн. долара за кампания, подкрепена и от американската Chevron, която успешно блокира налагането на данъка върху въглеродните емисии в щата Вашингтон.

Петте дружества са членове на търговски формации, като Американския петролен институт, които проведоха успешна кампания през 2018 г. за дерегулация на развитието на петролната и газовата индустрия и отмяна на регулациите върху емисиите на метан.

Тези действия са в конфликт с целите на Парижкото споразумение, посочват от InfluenceMap.

„Петролните компании се представят като ключови играчи в енергийния преход, докато в същото време лобират за неговото забавяне и се противопоставят на политиката в областта на климата“, споделя анализатор в британския мозъчен тръст.

Според доклада големите петролни компании са адаптирали своите стратегии след Парижкото споразумение, тъй като осъзнават, че обществеността насочва своя фокус в подкрепа на борбата с климатичните промени.

Американската ExxonMobil, например, популяризира своите изследвания на биогорива, които се базират на водорасли, като потенциално решение на глобалното затопляне. Но собствените проучвания на компанията показват, че целта ѝ от 10 хил. барела биогорива на ден ще се равнява на 0,2% от сегашния капацитет на преработка на петрол.

Заедно, петте големи дружества се очаква да изразходят около 3% от капиталовите си разходи за 2019 г. за нисковъглеродни технологии, докато 110,4 млрд. долара от техния капитал ще бъдат вложени в добива на петрол и природен газ.

Анализът на InfluenceMap идва на фона на нарастващия натиск от страна на инвеститорите за промяна в поведението на петролните компании.

По-рано този месец Норвегия изненада анализаторите, като обяви своите планове да освободи държавния суверенен фонд от активи в петролния и газовия бизнес.

Този ход предизвика сериозно раздвижване в рамките на петролната индустрия.

Става все по-ясно, че бизнес моделите на компаниите от този сектор трябва да се адаптират към нисковъглеродния енергиен преход, който се приема като неизбежен. 

Още по темата

Наскоро BP прогнозира, че възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще бъдат основният източник на енергия за света до 2040 г. Скоростта на растеж на ВЕИ е безпрецедентна в исторически план, посочват от британската компания.

Появата на тази алтернативна енергия, в съчетание с електрификацията на икономиката, предизвика мощно изкупуване на нови енергийни проекти от страна на петролните гиганти. От 2016 г. насам тези дружества са извършили 148 сделки за придобиване на алтернативни енергийни предприятия, посочват от финансовата агенция за мониторинг CDP, базирана в Обединеното кралство.

В тази игра европейските компании са показали най-добри адаптивни качества спрямо новите условия.

От класацията за 24-те най-големи петролни компании, изготвена от CDP през изминалата година, става ясно, че европейските дружества изпреварват своите американски, китайски и руски конкуренти, когато става въпрос за инвестиции в нисковъглеродни технологии.

Пример за това е норвежката Equinor, която заяви, че планира да инвестира между 15% и 20% от своите капиталови разходи в развитието на възобновяемата енергия до 2030 г. с акцент върху офшорните вятърни турбини.

Според Ейрик Ваернес, главен икономист в Equinor, петролните компании притежават финансовата сила, техническите умения и веригата на доставки, които се необходими за осъществяването на прехода.

„Ако международните петролни компании не участват в глобалната революция на възобновяемите източници, кой друг ще може?“, пита той.

Лидерите в петролната индустрия от своя страна категорични отхвърлиха данните от доклада на InfluenceMap, определяйки ги като „напълно погрешен“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
преди 3 седмици
АБСОЛЮТНА ЛЪЖА и ти го знаеш. Просташките перчици и черни плочки, ЗАЕДНО С ВЕЦ произвеждат по-малко ток от въглищата - ДОРИ в Европа - за нещастие.
Пълна лъжа и в статията - още в първото изречение - САМО Мидичката инвестира ЕЖЕГОДНО 1 МБ във ВЕИ.
2
 
7
 
10
fon до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не били реални данни данните. Неговите съмнения от гледания на ТВ Алфа, руска пропаганда и всякакви подобни измислици за изкуфели пенции и *** били реалните данни. Западните инженери са много тъпи, влагат милиарди във ВЕИ за "никакъв точец" без мощност. Той седи с проницателния си ум се радва на тъпотата им. Що не прочетеш какво е ENTSOE, журналисти ли работят там, как се събират данните в реално време, следователно и да видиш какви идиотизми си написал непочиващи на никакви реални данни с цели страници.
6
 
3
 
9
преди 3 месеца
И стига с тоя климат. Вместо да се насочим към борбата със замърсяването - със сажди, пушеци, тежки метали, пластмаси - пилеят се милиарди за борба с естествен климатически цикъл, при положение, че огромната част от въглеродните емисии идват от естествени източници.

Впрочем новият лидер на екоталибанското световно движение е тийнейджърка с ментални увреждания - това мисля - е достатъчно да донарисуваме картинката.
5
 
3
 
8
преди 3 месеца
Бе не знам дали моята тимберица е конспиративна, но твоята не страда от преумора, това е ясно. Изсипваш някакви "официални" данни, ама не мислиш дали те са РЕАЛНИ. Най-лесното е реалното производство като процент да бъде подменено с инсталираната мощност, все едно черните плочки ги пече слънцето по 24 часа в денонощието, а перчиците се връткат нон-стоп от ебасиякият вятър. Разсъждавай - хем ВЕИ произвеждат супер ного точец, хем обаче въглищата си стоят като фактор, хем всички се бият като обезумели за природния газ, дори Германия се опълчи на САЩ, нещо, което от ВСВ насам не е ставало никога по какъвто и да е въпрос.
Впрочем, както казах - ако ВЕИ изхвърлят въглищата от уравнението, ще е супер, че въглището ного цапа - аз съм напълно ЗА това. Но да изхвърлят едновременно въглището, петролчецът, газчицата, атомчето, това няма как да стане, освен ако Европа е решила да се връща в ранното Средновековие като начин на живот... или поне в Ренесансът, когато е измислена вятърната мелница.

Тоест това го написах и долу - но ти, който безгрешно анализираш написаното в официални чужди сайтове, явно имаш затруднения да разбереш простите неща, които аз ти казвам по чист български език.
3
 
7
 
7
fon до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Какво има в конспиративната ти глава е без значение. Професионалните данни за ЕС, ако имаш акъл да ги разчетеш са тук, не знам за какви журналисти бълнуваш
https://www.entsoe.eu/data/power-stats/monthly-domestic/

През 2018-та в ЕС е произведено 21% ток от слънце, вятър и биомаса, което е повече от въглища - 9.35% от лигнитни и 8.74% от черни въглища.

Още от Други
Иран е задържал британски петролен танкер в Ормузкия проток*