IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ебола взе четвърта жертва в Нигерия – този път медицинска сестра

Заради страха от инфекции все повече лекари бягат от болниците в страната

15:50 | 16.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ебола взе четвърта жертва в Нигерия – този път медицинска сестра

След като още една медицинска сестра в Нигерия почина от Ебола, все повече лекари и помощен медицински персонал бягат от болниците в страната от страх от заразяване. В случая от петък става дума за 25-годишна жена, пишат местните медии. Тя е била в контакт с консултант на правителството на Либерия, който пристигнал през юли в Лагос и припаднал на летището. С това броят на жертвите от вируса в страната достигна 4, докладва Министерството на здравеопазването. Според данните на ведомството още шестима граждани на най-гъстонаселената държава в Африка са болни от вируса.

Според Световната здравна организация обаче има още поне двама заразени пациенти. Като цяло по данни на СЗО инфицирани с вируса са 1975 човека, а до сряда починалите са 1069.

В Нигерия най-силно засегната от бягството на лекари е болницата "Яба Мейнленд" в Лагос, в която са изолирани множество заразени, съобщава нигерийският вестник Punch, цитиран от DPA. Много медици са напуснали лечебното заведение под натиска на семействата си.

Ситуацията в страната се усложнява допълнително и от стачка на лекари, която продължава вече над седем седмици. В момента малкото останал болничен персонал работи денонощно, опитвайки се да спаси живота на пациентите.

„Изглежда, всички се страхуват много и никой не иска да помогне, което е голям проблем. Най-зле е на карантинния пункт, много хора просто избягаха, след като бе съобщено за смъртта на медицинската сестра", посочва представител на местните здравни власти.

Нигерийските власти се притесняват и за случай със заразена медицинска сестра, която въпреки забраната за пътуване е напуснала Лагос, отивайки до източнонигерийския град Енугу. Тя не е показала засега признаци на болестта, заявява министърът на здравеопазването Оноючечку Чукву пред пресата в Абуджа. Междувременно жената се е върнала в Лагос със съпруга си - двойката очевидно е прясно женена, и сега двамата заедно са в карантинната зона. Чукчу заяви, че жената е имала шест вторични контакти, които сега ще бъдат наблюдавани. До този момент вирусът действа само в милионния град Лагос.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 9 години
Ядрено оръжие и огън е лекарството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 9 години
Благодаря, коригирано е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 9 години
Лагос е най-големият нигерийски град, но не е столицатаСтолица е Абуджа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още