IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ебола застрашава африканския туризъм

Туристи отменят резервации, а туроператори се опитват да овладеят паниката с уроци по география

15:17 | 20.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Много туристи се отказват да пътуват дори и до по-отдалечени места като Кения и Южна Африка. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Много туристи се отказват да пътуват дори и до по-отдалечени места като Кения и Южна Африка. Снимка: архив Ройтерс

Разпространението на вируса ебола в Западна Африка нанася удар на много африкански икономики там, където са най-уязвими – туристическата индустрия. Много туристи се отказват да пътуват дори и до по-отдалечени места като Кения и Южна Африка, пише Wall Street Journal.

Страхът от вируса отказва много туристи от екскурзии до Черния континент. Притеснените местни правителства засилиха тези опасения със собствените си драконовски мерки да попречат на вируса да прекоси границите им.

Държавни туристически бордове и търговски асоциация направиха изявления, опитвайки се да успокоят  страховете, но оператори споделят, че все още получават нервни телефонни обаждания и по-малко резервации, а някои от направените се анулират.

Така например тайландска застрахователна компания, която била резервирала екскурзия до Кейптаун като награда за най-успешните си служители, е отменила пътуването на 1500-те души, казва Бари Хъртър. Той е главен изпълнителен директор на южноафриканската ERM Tours, която организира екскурзии със сафари и тиймбилдинг.

Хъртър обяснява, че към момента в Южна Африка няма ебола и Кейптаун е далече от Западна Африка, но въпреки това застрахователната компания е отменила пътуването.

„Ебола е в Африка, това казват те”, посочва Хъртър. По думите му по-голямата част от отменените екскурзии са от азиатски клиенти, които формират около 60% от бизнеса му.

Кения, където се намират забележителни природни резервати, заяви, че ще блокира достъпа на всички лица от Сиера Леона, Гвинея или Либерия до страната от вторник. Забраната не важи за кенийски граждани и здравни служители, които участват в усилията да се ограничи епидемията от ебола.

Замбия, на чиято граница със Зимбабве се намира водопадът Виктория, също обяви, че ще наложи забрана на гражданите от тези страни. Няколко африкански държави ограничиха полетите до Западна Африка.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че от началото на епидемията има 2240 случая на заразени с ебола или със съмнения за болестта, като смъртните случаи са 1229. Те са ограничени в Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне, всичките в Западна Африка. 

От СЗО определиха като високорискови някои страни, които са транзитни за хората, пътуващи от Западна Афика, като Кения, но призоваха тези страни да не затварят границите си. Болестта не е заразна преди появата на симптоми и дори тогава изисква контакт на телесни течности, за да се разпространи.

Според Джъстин Граматикас, маркетинг директор на компанията за сафари туризъм Governor's Camp, коята има палаткови бази в Кения и Руанда, забраната за достъп на хора от заразените с Ебола страни е облекчила страховете на някои клиенти. Клиентите, които се обаждат с въпроси за ебола, се успокояват, като чуят за забраната на пътуванията от Западна Африка, казва той.

Същевременно решението на южнокорейската авиокомпания Korean Air Lines Co. да отмени полетите до Кения заради страха от ебола се отразява на бизнеса на компанията. „Това е един от нашите нови пазаи”, обяснява Граматикас.

В Танзания държавният туристически борд обяви миналата седмица, че туроператорите съобщават за отменени резервации заради епидемията. От борда отбелязват, че в страната няма случаи на заразени с ебола и че внимателно се проверяват всички, които пристигат в Танзания.

Туристически организации се опитват да овладеят паниката с уроци по география. „Африка е голяма – наистина много голяма”, написа на сайта си базирана във Великобритания асоциация на туроператорите, развиващи дейност в Южна Арика. Тя публикува редица карти, които показват, че континентът е по-голям от Китай, САЩ, Западна Европа и Индия, взети заедно.

Неясно обаче остава дали това послание ще бъде чуто. Както споделя Хъртър от Кения за тайландските си клиенти: „Казахме им, че всъщност Европа е по-близо до тези страни от Южна Африка, но и географията не помогна”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още