IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет бомбардира лагери на Ислямска държава в Либия

Рейдът е в отговор на екзекуцията на 21 египетски християни от либийския клон на терористичната организация

13:02 | 16.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от видеото с екзекуцията на 21 египтяни от либийския клон на Ислямска държава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кадър от видеото с екзекуцията на 21 египтяни от либийския клон на Ислямска държава. Снимка: Ройтерс

Египетските въздушни сили са ударили няколко цели на Ислямска държава близо до източния крайбрежен град Дерна в Либия. Това стана след публикуването на видеото, което показва обезглавяването на 21 египетски християни. Събитията могат да доведат до изнасяне на ескалиращата гражданска война в Либия извън нейните граници, пише The Wall Street Journal.

Говорител на египетските военни заяви, че египетски изтребители са провели бомбен рейд над тренировъчни лагери и складове за оръжия и боеприпаси на Ислямска държава в Либия. Това се е случило рано сутринта в понеделник, а после самолетите са се завърнали без проблеми в Египет, написа във Facebook говорителят.

Изявлението бе придружено от видео клип, който според говорителя показва излитането на египетските изтребители през нощта за подготовката им за удари срещу „ИДИЛ в Либия“, пише в текста към видеото.

„Потвърждаваме, че ще отмъстим за египетската кръв и че наказанието на криминалните убийци е наше право и задължение“, заявява говорител в официалното видео на египетските военни, публикувано на същата страница.

Видеото от обезглавяванията на плаж в Либия е първата атака от този вид върху чужденци извън територията, която Ислямска държава контролира в Сирия и Ирак. Тя показва нарастващата сила на групировката в региона, като пипалата на организацията вече достигат и Северна Африка. Извършителите се представят като част от Триполийската провинция на Ислямска държава – либийска групировка, която се закле във вярност към Ислямска държава миналата година.

Ужасяващата смърт на египетските християни и насилственият отговор на египетското правителство най-вероятно ще засилят антиислямистките настроения в Египет. Мнозина там се зарадваха на правителствените репресии срещу Мюсюлманските братя, чиито водачи бяха свалени от власт след масови протести през 2013 г.

Лидерите на братството многократно отричат каквато и да е връзка с по-радикалната Ислямска държава. Припомняме, че братството дойде на власт след Арабската пролет и управлява между 2012 и 2013 г.

В момента Египет се бори срещу две екстремистки сунитски въстания на двете си граници – на Синайския полуостров на изток и отвъд западната си граница, в Либия. Ударът в Либия отбелязва първото излизане на египетски войски извън територията на страната от първата война в Залива през 1990 г. Тогава египетски войски под американско командване помогнаха за отблъскването на армиите на бившия иракски президент Садам Хюсеин от Кувейт.

Междувременно либийската държавна нефтена компания предупреди, че може да спре производството, ако властите в разделената страна не успеят да спрат атаките върху нейните съоръжения. В момента производството е на рекордно ниско ниво заради продължаващата нестабилност, предава Bloomberg.

“Ако тези инциденти продължат National Oil Corp. ще бъде принудена със съжаление да прекрати дейността си във всички полета, за да запази живота на своите служители", публикува изявление на своя уебсайт компанията. „National Oil Corp.призовава Министерството на отбраната и Гвардията за защита на петролните съоръжения да вземат адекватни мерки, за да запазят петролните полета“.

Добивът на петрол в северноафриканската страна бе намален със 180 000 барела на ден след пожар на нефтопровод, който пренася суров петрол до източното пристанище Харига, заяви говорителят на National Oil Мохамед Елхарари.

Либия държи най-големите петролни залежи в цяла Африка и добиваше по 350 000 барела на ден през януари, заяви Елхарари. Сега страната може да добива под 200 000 барела на ден. Предишното дъно бе 150 000 барела на ден през март 2014 г. Либия е член на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) и добиваше по 1,6 млн. барела на ден преди бунта от 2011 г., който прекрати 42-годишното управление на Муамар Кадафи, и последвалата гражданска война.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още