IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет договори спасителен заем за 12 млрд. долара с МВФ

Северноафриканската страна се опитва да оцелее след пет бурни години след Арабската пролет

17:06 | 11.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) е договорил предоставяне на спасителен заем за 12 млрд. долара на западащата икономика на Египет, докато северноафриканската страна се опитва да оцелее след пет бурни години след Арабската пролет, съобщава Financial Times.

В изявление от четвъртък МВФ казва, че е постигнал споразумение на ниво служители с египетските власти след две седмици преговори, което сега трябва да бъде одобрено от управителния борд. Основният египетски индекс EGX-30 се повиши с 1,1% след новината.

При първоначалните разговори с представителите на фонда през юни египетските власти изтъкнаха възможността да получават по 7 млрд. долара година като част от спасителна програма.

 „Египет е силна страна с огромен потенциал, но има някои проблеми, които спешно трябва да бъдат решени. Разширеният фонд за финансиране подкрепя цялостната програма за икономическа реформа, както е представена в плана на правителството, одобрен от парламента“, заяви Крис Джарвис, ръководител на мисията на МВФ в страната.

Срещу заема се очаква Кайро да намали дълговото си бреме от сегашните 98% от БВП (брутния вътрешен продукт) до 88% до края на 2019 г. Правителството, водено от военния генерал Абдел Фатах ал-Сиси, ще трябва да приложи и пакет бюджетни реформи, включително преструктуриране на системата за ДДС и още намаляване на енергийните субсидии.

Египет има бюджетен дефицит от 12% от БВП и е в капана на валутна криза, след като валутата ѝ поевтиня до рекорден минимум спрямо долара на черния пазар през последните седмици.

Централната банка на страната обезцени египетската лира с 13% през март в опит да спре острата липса на долари и да започне да се придвижва към по-гъвкав валутен режим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още