IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет: Готови сме да посрещнем потенциални инвеститори

Политическата обстановка в страната се стабилизира, увери външният министър Набил Фами

13:13 | 09.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Египет: Готови сме да посрещнем потенциални инвеститори

Египет е готов да посрещне потенциалните инвеститори, след като политическата обстановка в страната започна да се стабилизира. В това увери външният министър на африканската държава Набил Фами пред CNBC.

След като първият демократично избран президент на страната Мохамед Морси бе свален от армията през юли тази година, сблъсъците в Египет продължиха, тъй като привържениците на Морси искат връщането му на поста. Но волатилната политическа среда в Египет обезкуражи потенциалните инвеститори и то в момент, в който страната се нуждае най-много от тях.

По данни на Световната банка към края на юни делът на бюджетния дефицит и на публичния дълг на Египет е огромен и възлиза на 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. През юни безработицата е 13%, като три четвърти от безработните са младежи на възраст между 15 и 29 години. Високата младежка безработица в Египет също нажежава социалното напрежение.

Но външният министър на страната вярва, че растящото младо поколение е актив за привличането на потенциални инвеститори. Той изтъква, че 60% от населението е под 30-годишна възраст. Именно в това се крие високата производителност на работната сила.

Фами е убеден, че притока на инвестиции е необходимият инструмент, който да преобърне курса на египетската икономика.

Той съветва инвеститорите да действат бързо, тъй като в момента цената за създаването на един стопански субект в Египет е изключително ниска.

Министърът признава, че Египет се бори да осигури политическа стабилност, необходима за привличане на чуждите инвестиции. Той се надява конституцията на страната да бъде приета в рамките на един месец.

„Очаквам, когато конституцията бъде одобрена, да сме свидетели на рязък завой в поведението на инвеститорите и в доверието на бизнеса“, оптимист е Фами.

Той смята, че политическата реформа в Египет вещае стабилност в страната занапред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
еми за да заработи вътрешната "манипулация центрофуга", да си пратят първо техни "външни инвиститори" при поставените да приемат инвеститори техни местни демократично избрани управители... пък с времето може да се излъже и някой случаен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още