IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет инвестира над 8 млрд. долара в Суецкия канал

Съгласно плановете ще бъде изграден паралелен канал, както и автомобилни и жп тунели под съоръжението

12:58 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси поставя Суецкия канал в центъра на нова мащабна публична инвестиционна програма, насочена към рестартиране на икономиката на страната, която ще използва, за да получи по-голяма политическа подкрепа, пише Financial Times.

Изглежда, че отчасти новата схема на стойност 8 млрд. долара е насочена към заздравяване на националистическия курс на новия режим на Сиси, който като военен министър измести ислямския си предшественик миналата година.

Съгласно плановете ще бъде изграден паралелен 34-километров канал, което ще позволи двупосочното движение по водния път. Участъци от съществуващия канал ще бъдат разширени, а дълбочината ще бъде увеличена. Ще бъдат прокарани автомобилни и жп тунели под съоръжението. В опит да подчертае решителността си Сиси е постановил, че първоначалният краен срок на проекта от три години трябва да бъде намален до една година.

Проектът идва в момент, в който египетската икономика се бори с политически смут, продължаващ повече от три години, заради който чуждестранните резерви на страната се стопяват. От своя страна, правителството се опитва да привлече отново инвеститорите. През 2013 г. приходите от туризъм възлизат на 5,9 млрд. долара. Цифрата обаче е изключително колеблива заради опасенията относно безопасността. Същевременно Суецкият канал остава основен източник на доходи.

В опит да получат допълнително финансиране държавните банки подготвят емисията на нетъргуеми 5-годишни инвестиционни сертификати на стойност 8,4 млрд. долара, които могат да закупят само египетски инвеститори. Средствата са предназначени за т.нар. „исторически мегапроект“, който евентуално ще увеличи приходите на Суецкия канал с 260%.

Разширяването на канала е първата стъпка от по-мащабния план за трансформация на региона около канала в транспортен и индустриален център, използвайки напълно потенциала на стратегическия воден път, който миналата година събра такси в размер на 5,3 млрд. долара.

Местни и чужди инвеститори ще бъдат поканени да участват във втората фаза, след като широкомащабният план бъде завършен до 8 месеца. Около 50 компании, които се наблюдават от военни инженери, вече копаят паралелния канал след обявяването му преди три седмици.

По данни от общодостъпните материали за проекта текущата дълбочина на участъците за изчакване ограничава броя на големите кораби с дълбочина на газене над 45 фута. След края на проекта кораби с дълбочина на газене до 66 фута лесно могат да бъдат закотвени, а времето за изчакване ще бъде съкратено от близо 11 часа до 3 часа или по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още