IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет планира да дублира Суецкия канал

Кайро ще изгради паралелен плавателен път, за да увеличи преминаващите кораби

21:20 | 05.08.14 г. 2
<p>
	Новият канал е част от мащабните инфраструктурни проекти, с които президентът на Египет се надява&nbsp;да възроди икономиката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият канал е част от мащабните инфраструктурни проекти, с които президентът на Египет се надява да възроди икономиката. Снимка: Ройтерс

Египет планира да изгради допълнителен канал в близост до една от най-важните артерии в световното корабоплаване – Суецкия канал, съобщава британският в. Guardian.

Кайро се опитва да увеличи броя на корабите, които преминават през съоръжението всеки ден, допълва изданието. Съоръжението освен това ще позволи движението в новата отсечка да се извършва едновременно и в двете посоки.

Плавателният път, паралелен на Суецкия канал, ще бъде с дължина от 72 км и се планира да заработи след около пет години, съобщи Мохаб Мамиш, ръководител на оператора на Суецкия канал, на пресконференция. Това обаче изобщо не е сигурно, че ще се случи, коментират анализатори.

Според президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси проектът би получил финансиране от чужбина. Той дори изрази мнение, че новият канал би могъл да бъде пуснат след около три години, вместо заложените в проекта пет.

По проекта ще работят над 20 египетски фирми. Надзорът на строителството ще се осъществява от военните, допълва ал-Сиси.

Новият канал е част от мащабните инфраструктурни проекти, с които президентът на Египет се надява да възроди икономиката, отбелязва Ройтерс. Още при встъпването му в длъжност той обеща строителството на нови летища, курорти, пътна инфраструктура и други.

Сегашният Суецки канал генерира печалби от над 5 млрд. долара годишно. Съоръжението е изградено преди 145 години, за да се скъси плавателният път между Европа и Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
Ехххх .... мечти !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още