IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет се връща в клуба на износителите на втечнен природен газ

Държавната EGAS вече е стартирала търг за четири товара със синьо гориво през април и още толкова за май

14:44 | 15.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Египет възнамерява да се завърне в клуба на големите износители на втечнен природен газ (LNG), приготвяйки сериозни оферти за доставка на синьо гориво за следващите поне пет години, съобщава Bloomberg. 

Държавната египетска газова компания EGAS е стартирала търг за четири големи товара на LNG през април, споделят източници, запознати с въпроса.

Офертите са били пуснати в понеделник и ще важат до 25 март, като в същото време EGAS подготвя още четири товара за май и три за юни.

За Египет този търг бележи възобновяване на газовата индустрия на страната, където намаляването на вътрешното производство принуди Кайро да спре по-голяма част на износа на втечнен газ през 2014 г.

Но новите залежи, които страната откри през последните години, ѝ позволяват да се завърне на глобалния пазар.

Доставките от Египет се появяват в момент, когато пазарът се бори с най-ниските цени на горивото от 2017 г. насам на фона на меката зима, която ограничи търсенето в Европа и Азия.

Силното производство в САЩ, Русия и Австралия също допринася за пренасищането на пазара.

Египет се превърна в основен потребител на природен газ през 2015 г., като през 2018 г. вносът на LNG е преустановен, тъй като добивът в крайбрежни райони като Зор се повишава значително, създавайки условия за възобновяване на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още