IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет създава първия си държавен фонд с капитал от 11,2 млрд. долара

Фондът ще се занимава с ефективни инвестиции от неизползвани държавни активи, като се очаква той да стане активен в началото на следващата година

21:30 | 12.11.18 г.
<p>
	Египетският президент&nbsp;Абдел Фатах Сиси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Египетският президент Абдел Фатах Сиси. Снимка: Ройтерс

Египет създава първия си държавен фонд с капитал от 200 млрд. египетски лири (11,2 млрд. долара), съобщава Egypt Today.

Египетският президент Абдел Фатах Сиси е наредил на представители на правителството да приключат всички стъпки за създаването на държавен инвестиционен фонд, който да съответства на международните стандарти. 

Обособяването на фонда съобразно международните изисквания е насочено към постигане на ефективно управление на държавните активи в рамките на планираното от правителството устойчиво развитие Vision 2030, заяви говорителят на президента Басам Ради.

Това стана ясно по време на срещата на Сиси с египетския премиер Мустафа Камал Мадбули и министъра на планирането Хала ес-Саид.

Саид заяви в тази насока, че новият инвестиционен фонд ще бъде изграден по примера на този в Индия и Малайзия и ще разполага с капитал от 200 млрд. египетски лири (11,2 млрд. долара).

Фондът ще се занимава с ефективни инвестиции от неизползвани държавни активи, като се очаква той да стане активен в началото на следващата година след окончателното му завършване през настоящата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още