IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет търси взаимна изгода от китайския проект "Един пояс, един път"

От Кайро вече са инвестирали около 10 млрд. долара в чуждестранни проекти

14:30 | 14.10.18 г.
<p>
	Сахар Наср, <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сахар Наср, Снимка: Ройтерс

Египет приема единствено китайски инвестиции в проекти, които са взаимноизгодни, заяви египетският министър по инвестициите и международното сътрудничество Сахар Наср на фона на нарастващия скептицизъм в някои държави относно рисковете, свързани с инвестициите по проекта „Един пояс, един път“.

Мащабният китайски проект цели разширяване на търговския коридор на страната, който трябва да свързва Азия, Европа и Африка като влива пари в изграждането на магистрали и железопътни линии, както и пристанища, съобщава Ройтерс. 

Египет и Китай подписаха сделка на стойност 18 млрд. долара като част от инициативата „Един пояс, един път“, заяви Сахар Наср в интервю в рамките на годишната среща на Международния валутен фонд в Бали, Индонезия.

Тя добави, че Египет приема само взаимноизгодни проекти.

„Ако приемем повече китайски компании ще създадем още много работни места за нашите граждани, което ще ни направи по-малко зависими от определен тип внос и вместо това ще засилим нашия износ към останалите страни в Африка и Европа“, сподели Наср.

Според нея Египет е работи за разнообразяването на своите източници на финансиране, отбелязвайки, че докато Китай участва в изграждането на въпросните пътища, влаковите композиции се купуват от други страни.

За момента най-големите чуждестранни инвеститори в Египет са европейските държави и САЩ.

След сключеното споразумение между Кайро и МВФ през 2016 г. Египет е започнала дълбока реформа с идеята да се превърне в силен мост между Африка и Азия, поради достъпа до Суецкия канал и търговските споразумения с другите африкански страни.

Наср посочи, че инвестициите в китайския план включват проекти в енергийния и железопътния сектор, както и в сектора за недвижимите имоти и добива на петрол.

Египет е насочил близо 10 млрд. долара към проекти на чуждестранни инвеститори през финансовата 2018/2019 г. в сравнение с 7,9 млрд. долара за предходния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още