IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет вероятно ще загуби 70% от туристическия поток

От турската област Анталия изразиха готовност да приемат всички руски туристи, които пожелаят да сменят почивки в египетски курорти с екскурзии до Турция

12:17 | 07.11.15 г. 6
<p>
	Пътници, чиито полети за Египет са били отменени, се събират пред бюро за информация на летище Домодедово в Москва.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Пътници, чиито полети за Египет са били отменени, се събират пред бюро за информация на летище Домодедово в Москва. Снимка: Ройтерс

Изтеглянето на руските и британските туристи от Египет ще лиши страната от 70% от туристическия й поток. Това ще нанесе „тежък удар” на сектора, който формира над 11% от брутния вътрешен продукт на Египет и генерира над 14% от постъпленията в чуждестранна валута в държавната хазна, изчисля съветникът на египетския министър на туризма Мохамед Юсеф, цитиран от руското издание Sputnik.

По думите на Юсеф руснаците са най-голямата група туристи в страната, като около 3 млн. посещават Египет всяка година, а британските туристи са около 1 млн.

„Изтеглянето им от пазара е тежък удар за сектора. Загубите ще възлязат на 70% от туристическия трафик”, казва Юсеф, цитиран от вестник Al-Ahram.

На 31 октомври руски самолет Airbus A321 се разби по време на чартърен полет от египетския курорт на Червено море Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всички 224 души на борда и катастрофата се превърна в най-голямата трагедия в историята на руската гражданска авиация.

В сряда британското правителство изрази опасения, че руският самолет е бил свален от терористичен атентат. Британското външно министерство призова гражданите на страната да се въздържат от полети до летището в Шарм ел Шейх.

Заминаването на пътници от Русия за Египет с всякакви полети бе преустановено снощи със заповед на руското министерство на транспорта, предаде ТАСС.

"Преустановени са самолетните връзки с редовни, чартърни и транзитни полети между Русия и Египет. Съответните телеграми бяха разпратени до деветте авиокомпании и до над 20-те летища в Русия, които изпълняват такива полети", съобщи министърът на транспорта Максим Соколов.

Той уточни, че планираните полети ще се извършват от самолети без пътници, които ще кацат на съответните летища в Египет и ще вземат пътници, които имат билети за тях. На пътниците няма да се разрешава да носят багаж.

Връщането на руските туристи от Египет може да отнеме две седмици или повече, заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович, който ръководи оперативния щаб на правителството по въпросите на преустановените полети до Египет. Той подчерта, че не става дума за извънредна евакуация.

По данни на Ростуризъм в момента в Египет се намират около 70 хил. руснаци.

Турската област Анталия ще може да приеме всички руски туристи, които пожелаят да сменят почивки в египетски курорти с екскурзии до Турция, заяви междувременно днес за ТАСС Ибрахим Аджар, оглавяващ регионалния департамент по култура и туризъм.

Аджар коментира съобщения, че туроператори правят такива предложения на руски почиващи. Днес от Санкт Петербург излетяха с чартърен полет туристи, склонили да сменят пътуване до Египет с почивка в Турция. Щом ги закара, самолетът ще продължи празен до Шарм ел Шейх, за да прибере оттам руски граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
barbaron
преди 8 години
Малко ще им е студено 22С в Анталия вместо 28С в Египет, но те са свикнали на студ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
И ние можеме да ги приемем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Ми просто кат бел боб - щот нито един официален орган, натоварен с разследването, не е обявил официалните си заключения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
Преустановяването на самолетните връзки между Русия и Египет си е косвено признание, че става дума за терористичен акт. Защо Москва официално обаче все още не признава този факт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Пхахаха...! От грън та на глог!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още