IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет въвежда извъредно положение след атентатите в коптски църкви на Цветница

Мярката трябва да бъде одобрена от парламента, като позволява на властите да извършват арести и да претърсват жилища без заповед

09:27 | 10.04.17 г.
<p>
	Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси. Снимка: Ройтерс

Египет въвежда извънредно положение за срок от три месеца заради смъртоносните атаки в две коптски църкви навръх Цветница, съобщава ВВС.

Мярката позволява на властите да извършват арести и да претърсват жилища без заповед. Тя обаче първо трябва да бъде одобрена от парламента, за да влезе в сила.

Междувременно терористичната организация „Ислямска държава“ пое отговорност за атаките в Танта и Александрия. Групата напоследък се цели в коптите в Египет и предупреждава и за още атентати.

Президентът на Египет Абдул Фатах ал-Сиси коментира в реч, че „войната срещу джихадистите ще бъде дълга и болезнена“.

По-рано президентът на Египет нареди разполагането на военни из страната, за да предпази от евентуални нападения жизненоважна инфраструктура.

В църквата "Св. Георги" в северния египетски град Танта загинаха 27 души след самоубийственото нападение. Няколко часа по-късно полицията е спряла атентатор самоубиец да влезе в църквата "Св. Марк" в Александрия. Той е детонирал бомбата отвън, като загиналите са 17 души.

ВВС припомня, че „Ислямска държава“ осъществи кървав атентат и в коптската катедрала в Кайро през декември 2016 г., при който загинаха 25 души.

Нападенията в Танта и Александрия се случват само няколко седмици преди планираното посещение на папа св. Франциск в Египет, който иска да покаже солидарността си с християните в страната. Християнското население в Египет е около 10 на сто от общото население и отдавна се оплаква от маргинализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още