Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Египетският парламент даде зелена светлина за ДДС от 13%

Дълго отлаганият закон за ДДС е част от фискалната реформа на правителството, чиято цел е понижаване на бюджетния дефицит

Египетският парламент даде зелена светлина за ДДС от 13%

Фондовата борса в Кайро. Снимка: Архив Ройтерс

Египетският парламент одобри в понеделник дълго отлагания закон, по силата на който се въвежда ДДС от 13%, който през следващата година ще достигне 14 на сто, съобщи Ройтерс.

Няколко седмица законодателите обсъждаха проектозакона на правителството, който първоначално предлагаше ДДС от 14 на сто, и настояваха за неговото понижение до 12% заради опасения, че може да предизвика инфлация.

До сделката за 13% ДДС се стигна, след като финансовият министър Амр ел Гарди го предложи като компромис в неделя.

Още по темата

Дълго отлаганият закон за ДДС е част от фискалната реформа на правителството, чиято цел е понижаване на бюджетния дефицит чрез нови източници на приходи и чрез понижаване на субсидиите за енергия.

ДДС ще замени сегашния данък върху продажбите, който според редица икономисти изкривява пазара. Очаква се така да се разшири данъчната основа в северноафриканската страна, където властите се затрудняват ефективно да събират данъци заради голямата сива икономика и масовото укриване.

Новият закон за ДДС изключва основни стоки и услуги, за да защити бедните.

Икономиката на Египет изпитва затруднения от началото на протестите през 2011 г. и последвалата нестабилност, която отблъсна туристите и чуждестранните инвеститори.

Международните валутни резерви на страната се стопиха наполовина от 36 млрд. долара преди арабската пролет до 15,5 млрд. долара през юли.

По статията работи: Радина Колева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Австралийският банков надзор търси още средства, за да бъде по-строг