IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетските пчелари са застрашени заради криза със захарта

Правителството пое контрола над запасите

09:51 | 12.12.16 г.
<p>
	Пчелин в Шибин ел Ком, Египет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Пчелин в Шибин ел Ком, Египет. Снимка: Ройтерс

 

Пчеларите в Египет твърдят, че кошерите им са застрашени поради недостиг на захар, както и цветята и посевите, които пчелите им опрашват, информира Ройтерс.

През последните месеци намирането на захар стана трудно, след като правителството пое контрола над запасите, за да се бори с "епидемията" от складиране сред търговците като реакция на покачващите се цени в резултат на недостига на чуждестранна валута. 

Пчелите се подхранват със захар през зимата, за да бъдат компенсирани за меда, събиран от кошерите им.

Пчеларството в Египет датира още от времето на фараоните, като първите йероглифи на пчели са отпреди хиляди години, посочва агенцията, цитирана от БТА.

"Има криза със захарта, а пчелите трябва да получават храна през зимния си сън", обяснява търговецът пчелар Саид Харгас.

"Затова сега, вместо да се възползваме от произведения мед и продажбите му, отново снабдяваме пчелите с него, а не със захар", оплаква се Харгас във фермата си в Шибин ел Ком, столицата губернаторство Ал Минуфия в делтата на Нил.

Синът му Мохамед е на мнение, че правителството трябва да подкрепи сектора, особено след като има възможности за доходоносен износ на мед към САЩ и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още