IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Поскъпването на петрола се дължи на американските санкции срещу Иран

В САЩ настъпи поредна позитивна икономическа изненада, посочва Николай Ваньов

13:30 | 28.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Покрай Великден наблюдаваме малко по-занижена ликвидност всяка година, която води до някои сериозни движения на пазарите. Тази седмица не бе пълно изключение, заяви финансовият анализатор Николай Ваньов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Във вторник пазарите се завърнаха, особено при двойката евро-долар, където видяхме поевтиняване на еврото, дължащо се на по-сивите перспективи в Европа. В Германия основните мениджъри са по-черногледи за бъдещето, а това тежи на еврото", коментира експертът.

В САЩ настъпи поредна позитивна икономическа изненада, посочи Ваньов.

"Виждаме сериозни ръстове при отчетите, но въпросът е какъв е основният двигател на ръста. Пренастройката на централните банки даде отражение в пълното откъсването на капиталовите пазари от реалността. Финансовият сектор най-накрая се стабилизира. Ситуацията в IT сегмента също се свързва с известна стабилизация", допълни той.

По неговите думи решението на американския президент Доналд Тръмп да удари производството на петрол на Иран даде възходящ тласък на цените на този ресурс.

"Дори да се повиши сериозно предлагането от членовете на ОПЕК, няма как да се замести един играч като Иран", посочва Ваньов.

В Европа има двустранно изливане на капитали към капиталовите и дълговите пазари, изтъкна гостът.

Според него акциите на компаниите в Испания показват добри резултати след успешно направените реформи в страната.

"При валутите интересно бе движението на швейцарския франк, който влезе в спирала на поевтиняване, задействана от прессъобщение на Швейцарска централна банка за понижаване на лихвите при нужда. Ръстовете на БВП там са много анемични, инфлацията е замряла", коментира още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още