IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Споразумението в Сирия показва, че политическите инструменти може да са много полезни

Споразумението за примирие има своята военна история, отбеляза анализаторът Христо Петров

09:49 | 30.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Постигането на споразумение за примирие в Сирия показва, че политическите инструменти може да са много полезно средство за прекратяването на военните действия.Това обяви анализаторът и журналист Христо Петров в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria

Той отбеляза, че споразумението за примирие в Сирия има своята военна история. 

Трябва да сме наясно, че ако Башар Асад не беше удържал на позициите, които има, и не беше постигнал победи в ключови области в Сирия, не можеше по никакъв начин да очакваме такива разговори. Ангажиментите на основните играчи в Москва – Иран, Турция и Русия са много сериозни. Русия е гарант за спазване на договореностите от страна на сирийското правителство, Турция – на терористите, а Иран – на иранските воини в лицето на Хисбула.

Експертът коментира и факта, че примирието изключва ИДИЛ и свързаните с нея групировки.

"Ситуацията е много добре дефинирана в Сирия. Турция със своите ангажименти гарантира, че добре обучените бойци няма да бъдат допуснати да преминат в турска територия. Второ, тези формирования бяха изтеглени не само от района на Алепо, но и бяха осигурени коридори, които придвижиха тези бойци в една определена област, която граничи с Турция. Въпрос на време е или те да се предадат окончателно, или да бъдат унищожени", посочи Петров.

Според него израелско-палестинския конфликт е основен елемент от пъзела в Близкия Изток и Тръмп ще поддържа позицията на администрацията на Обама, че създаването на две държави е единственият начин за постигането на мир. 

Още вижте във видеото


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още