IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еквадор и Перу избират президент, в Боливия – губернатори

След като през февруари Андрес Араус спечели първия тур в Еквадор с 33% от гласовете, сега той отново се изправя срещу банкера Гилермо Ласо

10:40 | 11.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Привърженици на кандидата за президент в Еквадор&nbsp;Андрес Араус.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Johis Alarcon/Bloomberg</em></p>

Привърженици на кандидата за президент в Еквадор Андрес Араус. Снимка: Johis Alarcon/Bloomberg

В Еквадор гражданите на страната ще избират президент, като левият икономист Андрес Араус, протеже на бившия държавен глава Рафаел Кореа, спечели първия тур през февруари като събра почти 33% подкрепа, обещавайки щедри държавни стимули и възобновяване на социалистическата политика на своя предшественик, пише Ройтерс. 

Негов съперник е консервативният банкер Гилермо Ласо, който залага на повече работни места чрез привличане на чуждестранни инвестиции и финансова подкрепа за селскостопанския сектор. Ласо спечели около 20% от гласовете през февруари.

Сегашният президент Ленин Морено ще напусне поста в края на май. През 2018 година той организира референдум за ограничаване на президентските мандати, който възпрепятства ново издигане на Кореа.

Властта в страната вероятно ще остане социалистическа, въпреки че Еквадор е в тежко положение от няколко години след срива на петрола на световните пазари.

В Перу президентската битка тепърва започва, а кандидатите са 18. В прогнозите води 62-годишният Йони Лескано - адвокат, католик, противник на гей браковете и законните аборти.

Левицата вероятно ще се обедини в лицето на Вероника Мендоса, като тя има възможност да стане първата жена, заемаща президентския пост в Перу.

Многообразието от кандидати включва още 79-годишния Ернандо Де Сото, бивш икономически съветник на африканските диктатори Мубарак и Кадафи, популярният футболен вратар Джордж Форсайт и крайнодесния милионер Рафаел Алиага, известен като Порки -  застъпник на свободната търговия и последовател на крайното католическо движение „Опус деи“.

В Боливия, където миналата година централната власт се върна в Движението за социализъм на Ево Моралес, гражданите избират на балотаж 4-ма важни губернатори, включително за района на столицата Ла Пас.

Във всяка от надпреварите левите имат кандидат, след като в началото на март спечелиха повечето от регионите още на първи тур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още