IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Emirates иска да придобие конкурента си Etihad?

Според източници на Bloomberg това може да създаде най-големия превозвач в света по трафик

19:50 | 20.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Арабската авиокомпания Emirates проучва придобиването на местния си нерентабилен конкурент Etihad, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. Ходът би създал най-големият превозвач в света по трафик.

Разговорите, които са на предварителен етап, биха довели до придобиването на основния бизнес на базираната в Аду Даби Etihad от дубайската Emirates. Etihad би запазила подразделението си за поддръжка при такава сделка, посочват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. Преговорите обаче все пак може да се провалят преди реална сделка, допълват те.

Всяка сделка ще изисква одобрението на лидерите на най-богатите шейства в Обединените арабски емирства. За Абу Даби, под чиято територия са 6% от глобалните петролни резерви, това ще означава стъпка напред в стремежа за реформа на контролираните от държавата компании, докато страната се адаптира към по-ниските цени на петрола.

Авиокомпаниите обикновено са кръвни врагове, а хъбовете им се конкурират да привлекат едни и същи пътници за дълги полети между Азия и Запада.

Говорителка на Emirates заяви, че компанията не коментира спекулации, повтаряйки думите и на говорител на Eithad. Ако се премине към сделка, новата авиокомпания би била по-голяма от American Airlines Group, която е с пазарна стойност от 19,2 млрд. долара.

Обединяването на двете компании ще бъде допълнително доказателство, че шейхствата консолидират бизнеса си, за да подобрят конкурентоспособността си. Компании в Абу Даби и Дубай формираха Emirates Global Aluminium - един от най-големите производители на алуминий в света, в сделка за 15 млрд. долара през 2015 г. Двете държави обмислят и да обединят фондовите си борси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
DDM
преди 5 години
За Блумбърг и аз не съм видял, че сте го посочили под заглавието :) и се извинявам за неправилната забележка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
DDM
преди 5 години
Един друг се редактирате.Не е ли редно да си посочите и източника от където е преведена статията, Bloomberg, примерно.Ползвайте и текстови редактор, тогава " Аду Даби", "шейства"... нямаше да се набиват на очи.Не говорим за фактология, как Етихад ще е конкурент на Емирейтс... ( примерно колкото Инвестор на Блумбърг)Използване на пълен член "Ходът би създал най-големият превозвач в света по трафик." ... (би създал Какво- най-големиЯ превозвач).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още