IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Emirates очаква нормализиране в авиосектора след година и половина

Компанията обяви печалба от 288 млн. долара за финансовата година

12:32 | 10.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Най-големият превозвач в Близкия изток Emirates обяви днес от 1,1 милиарда дирхама или 288 милиона  долара през последната финансова година, която приключи в  края на март. За сравнение - през предходната финансова година  компанията имаше печалба от 237 милиарда долара, се посочва  в комюникето на Емирейтс, цитирано от Ройтерс.

Това е 32-ата поредна година на печалби за Emirates, който има флотилия от 115 самолета Еърбъс А-380 и 155 Боинг-777.

Авиокомпанията, чиято централа се намира в Дубай, посочва, че макар печалбите да са се увеличили с 21 на сто, приходите са намалели с 6 на сто до 25 милиарда долара през последната финансова година.

Emirates поясни, че свиването на приходите й се дължи главно на спирането на полети през март заради пандемията от новия коронавирус и планираното затваряне на пистите на международното летище в Дубай, което е най-натовареното за пътнически превози в света.

Ще трябва да минат 18 месеца преди търсенето на самолетни пътувания да се върне към нормалното си равнище, отбелязва Emirates в комюникето си, с което представи годишните си резултати. 

Авиокомпаниите по целия свят - от нискотарифните Ryanair Holdings Plc в Европа до Qantas Airways Ltd. в Австралия, Emirates в Персийския залив и Delta Air Lines Inc. в САЩ приземяват голяма част от своите самолети и освобождават служители, тъй като вирусът и мерките срещу неговото разпространение удариха тежко индустрията. Правителствата работят върху пакетите за помощ, а авиационният бизнес вероятно ще се нуждае от 200 млрд. долара, за да оцелее след кризата, посочват от Международната асоциация за въздушен транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още