IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Enel: Потребителите са извън играта в енергийния преход

За трансформация на системата е нужен дългосрочен подход, смята изпълнителният директор на енергийния гигант

11:12 | 06.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe, Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

Енергийният преход е процес, който изисква компаниите да направят вложения днес, а да получат ползите след време, коментира изпълнителният директор на Enel Франческо Стараче, цитиран от Ройтерс. По време на форум, организиран от агенцията, той призова правителствата и банките да имат дългосрочен хоризонт при изготвянето на регулациите и политиките си, така че пазарът да се адаптира правилно и да бъде избегната нестабилността на цените на енергията, наблюдавана в последните седмици.

Стараче е категоричен - потребителите трябва да могат да видят ползите от тази трансформация, от производството на енергия с ниски разходи още сега, използвайки дългосрочни ценови оферти.

На този етап за потребителите още има краткосрочни стратегии, а правителствата оставят на пазара да регулира ситуацията, посочи още експертът. Според него трябва да бъде сложен край на това и потребителите да бъдат приобщени в усилията за промяна.

Enel е една от най-големите зелени енергийни компании в световен мащаб, отбелязва Ройтерс. Компанията планира да намали своите въглеродни емисии с 80% до 2030 година, както и да увеличи своите зелени мощности до 120 гигавата спрямо 50-те гигавата в края на юни 2021 година.

Изпълнителният директор на Enel поиска по време на конференцията и цена за въглерода. Много анализатори посочват, че това ще окуражи намалението на емисиите, както и ще спомогне за развитието на нови технологии. Така светът има шанс да постигне целите да не допуска повишение на глобалните температури с повече от 1,5°С .

Доклад на Световната банка, публикуван през март, показа, че само 1/5 от световните емисии са покрити чрез схема, която определя тяхната цена, каквато е например европейската ETS. Тогава експертите посочиха, че цените са твърде ниски, за да постигнат, дори и целта да не бъде допускано повишение на температурата с повече от 2°С.

Всички тези теми и напредъкът на света по целите за климата, записани в Парижкото споразумение от 2015 година, ще бъдат в основата на дебата COP26, който ще се проведе в края на октомври в Глазгоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още