Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Енергетиката в Африка продължава да привлича външни инвеститори

Проектите за природен газ и възобновяема енергия все по-често присъстват в дневния ред на африканските правителства

Енергетиката в Африка продължава да привлича външни инвеститори

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През 2018 г., докато голяма част от света вече започва да възприема курс към загърбване на изкопаемите енергийни източници, Африка гребе с пълни шепи от въглеводородите. По-специално в Северна Африка се появяват много проекти за топлинна енергия и нови въглищни електроцентрали. Първо Siemens завършва трите най-големи газови централи с комбиниран цикъл за Egyptian Electricity Holding Company, които заедно осигуряват колосалните 14.4 GW енергия. След това, през същата година, биват изградени още 1,4 GW въглищни мощности, които се включват към мрежата в Мароко, пише Oilprice. 

Още по темата

Десетилетия след началото на ренесанса на изкопаемите горива, които до голяма степен са изпаднали в немилост в много страни по света, Африка може да се окаже последната им крепост преди и там да бъдат заменени от зелени източници.

Страни като Мароко и Египет все по-често се обръщат към възобновяемите енергийни източници и природния газ, когато става въпрос за нови проекти, и е много вероятно изграждането на нови въглищни съоръжения да започне да се случва все по-рядко.

Всъщност мащабните въглищни проекти вече биват отлагани. В Египет строителството на 6,6-гигаватовата въглищна централа Hamrawein е спряно,  като още 15,2 GW нови мощности са отменени в страната за неопределено време. Загърбването на въглищата в Египет е процес, тясно обвърза с развитието на други проекти, свързани с възобновяемата енергия и природния газ.

Но пандемията и продължаващите закъснения и отлагания на проекти за втечнен природен газ (LNG) могат да забавят прехода на континента към декарбонизация. Понастоящем в Алжир се изгражда голям терминал за LNG със съдействието на консорциум от Южна Корея, който трябва да бъде готов до 2025 г., освен ако настоящите проблеми, засягащи глобалната енергетика, не забавят този процес. Терминалът, когато бъде завършен, ще е най-големият подобен проект в Северна Африка, създавайки необходимия мост за страните в региона към зелени енергийни алтернативи.

Не е изненадващо, че повечето от новите енергийни проекти в Африка се финансират от външни интереси, по-специално от Китай. Африка се разглежда до голяма степен като неразработен пазар с потенциал за значителна рентабилност, предоставящ възможност за разширяване на бизнеса на международните играчи.

Африка се оказва в центъра на геополитическа битка между мощните международни интереси на Русия, Китай и Южна Корея, всяка от които иска да получат парче от пая и да установи/затвърди своето присъствие на континента.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Търговците на луксозни стоки по света в опит да спасят празничния сезон