Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Енергийната ефективност ще намали емисиите и с днешните технологии

Промяната в навиците на хората е нужна за постигането на амбициозните екологични цели, сочи анализ на МАЕ

Енергийната ефективност ще намали емисиите и с днешните технологии

Снимка: Архив Ройтерс

Съществуващите технологии могат да удвоят енергийната ефективност до 2040 година, коментира Международната агенция по енергетика (МАЕ) в анализ. А следващите иновации, като дигитализация на енергийната система, дава още възможности.

На база на иновациите днес могат да бъдат спестени малко над 3 хил. тераватчаса електроенергия годишно, или 12% от общото енергийно потребление през 2018 година.

Енергийният сектор е отговорен за 3/4 от глобалните емисии и трансформацията му е от съществено значение за постигането на амбициозните цели за въглеродна неутралност до 2050 година. Този процес може значително да бъде подпомогнат от енергийната ефективност.

Още по темата

Според сценарии на МАЕ мерките по енергийната ефективност отговарят за 40% от необходимото намаляване на емисиите до 2040 година. Затова и препоръката е държавите да направят приоритет стратегиите за енергийна ефективност и то във всички икономически дейности и в бързоразрастващите се градове. Това може да стане с увеличаване на дела на електромобилите, синхронизиране на системите за охлаждане и отопление и още много други.

За изпълнение на целите на Парижкото споразумение сградите трябва да намалят своя енергиен интензитет с между 30 и 50%. Ускоряването на този процес може да стане чрез разработване на правила за сгради с нулеви емисии от страна на правителствата.

Всичко това ще изисква драматично преосмисляне на системите и навиците, но може да бъде осъществено чрез иновативни политики, технологии и новаторски подходи. Оценката на МАЕ например сочи, че в момента 80 държави по света има изготвени минимални стандарти за енергийна ефективност, но те не са достатъчно амбициозни, за да доведат до подобрение.

Дигиталните технологии трансформират енергийната система, а новите решения могат да ограничат производството и загубите по разпределението в мрежите и чрез повишаване на гъвкавостта им да помогнат за навлизането на възобновяемите енергийни източници.

В последните години и домовете станаха по-умни, интегрирайки различни системи - за управление на температурите и много други.

А от ключово значение в този процес е привличането на потребителите и промяната на техните навици.
Сред тях са намаляване на използването на самолети за къси дистанции, насърчаване на ходенето пеша или с колело, споделени пътувания и намаляване на скоростта по пътищата, както и ускоряване на навлизането на електромобилите в ежедневието.

Но и индустрията има своята отговорност по отношение на енергийната ефективност. Намаляването на енергийния интензитет особено за сектори за производството на алуминий, хартия или цимент, може да намали емисиите въглероден диоксид с 25-30%.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Ще успее ли планът на Г-7 да се конкурира с "Един пояс, един път"?