IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният преход – архимедовият лост на геополитиката

Геополитическото значение на основните доставчици на изкопаеми горива ще изгуби своята сила с напредъка към по-чиста енергия, прогнозират от IRENA

08:22 | 25.01.19 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бързото внедряване на възобновяемата енергия ще „преначертае геополитическата карта през текущото столетие“, показва нов доклад, изследващ геополитическите последици от глобалния енергиен преход. 

Възходът на енергията от възобновяеми източници може драматично да повиши енергийната независимост, посочват от Глобалната комисия по геополитика и енергиен преход, която стои зад изготвения доклад, поръчан от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Според Ник Кънингам от Oilprice, тъй като енергията може да бъде генерирана от различни технологии, използващи слънцето и вятъра, вместо да се концентира върху изчерпаеми ресурси като петрола и природния газ, които са неравномерно разпространени в световен мащаб, много страни ще имат възможността да ограничат своята зависимост към волатилните цени на енергията и резките промени в количеството на енергийните доставки именно чрез възобновяемата енергия.

Стратегическото значение на критични точки, като Ормузкия проток и пролива Малака, ще отслабне заедно с ролята на изкопаемите горива в глобалната енергийна система.

Друга важна точка е това, че възобновяемата енергия може да се използва при почти всякакви условия, като нейната система може да бъде и децентрализирана.

Докладът на IRENA твърди, че децентрализираният характер на възобновяемата енергия ще засили и демократизацията.

„Възобновяемите енергийни източници ще бъдат мощен двигател за демократизацията, тъй като те ще направят възможно децентрализирането на енергийните доставки, което ще засили ролята на отделния гражданин, местните общности и градовете“, смятат от IRENA.

Ключовата разлика между възобновяемите енергийни източници и изкопаемите горива е в цената.

Като технология, а не толкова като краен природен продукт, разходите се понижават с повишаването на чистотата на технологиите, които произвеждат енергията.

„Възобновяемите енергийни източници имат почти нулеви пределни разходи, а някои от тях, като слънчевата и вятърната енергия, се радват на понижение на разходите от близо 20% с всяко удвояване на капацитета“, посочва докладът.

Предстои да се направят още множество стъпки за постигане на пълен енергиен преход.

Въпреки че в много страни жителите сами могат да генерират енергия в своите домове, редуцирайки замърсяването на въздуха, появяват се нови рискове заради необходимостта от нови минерали и метали, без които този тип технология не може да се развива.

Нуждата от кобалт, мед, литий, никел и други суровини може да създаде проблеми, които да са подобни на тези при доставките на изкопаеми горива.

Около 60% от доставките на кобалт идват от Демократична република Конго, а скокът при търсенето на този тип метал за електромобилната индустрия води до социални, икономически, политически и екологични проблеми в много страни.

За износителите на изкопаеми горива, главно големите петролни производители от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), започналият енергиен преход към по-чиста енергия представлява сериозен риск.

Докладът на IRENA показва, че най-сериозни последици от този преход ще има в Саудитска Арабия, следвана от Катар, Либия, Ангола, Конго, Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Ефектът ще бъде значително по-слаб в Русия, Иран, Алжир и Азербайджан.

Проблемът в много от тези страни ще продължи в друга посока.

Въпреки преекспонираната идея за “Визия 2030“, която беше обявена преди няколко години, сега сякаш саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман отстъпва от високите цели, които беше поставил пред кралството във връзка с енергийния преход.

Вместо това Рияд влага пари в разширяването на капацитета си за производството на петрол.

САЩ, Китай, Япония и Европейският съюз (ЕС) се намират в много по-добра позиция.

САЩ, например, се превърнаха в най-големия производител на петрол и природен газ в света. Те, обаче, са много добре позиционирани спрямо новите технологии за чиста енергия, включително роботиката, изкуствения интелект и електрически превозни средства, се посочва в доклада.

Но бенефициентите на енергийната трансформация не трябва да са само богати и големи страни.

IRENA посочва Ирландия „като добър пример за ефективна икономическа трансформация, базирана на възобновяемите енергийни източници“.

През изминалия век Ирландия е била една от най-бедните страни в Европа, силно зависима от вноса на въглища и петрол. Сега тя е една от държавите с най-висок стандарт на живот, чиято енергетика се развива единствено чрез водната и геотермалната енергия, подчертава докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
:)) Ами споделяме си го тук няколко човека, джойнт венчър сме. По-икономично е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 5 години
бре, да не ти беше откраднат акаунта ... изведнъж написа нещо смислени и добро. Радвам се като виждам прогрес у хората !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
Странно е ти, дето гледаш кози на село, както сам се представяш, имаш наблюдение върху ирландските проблеми в тази област и с лекота наричаш другите глуппаци. Не съм никакъв лобист, но схващам някои работи, а пък и никога не съм бил срещу развитието на която и да е област. АЕЦ ще има дълго време занапред, ще има и фосили, но нека признаем, че нещата не спират дотук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
В посочения линк има доста стряскащи цифри, в добрия смисъл на думата. Там се казва, че 25% от световното производство на електроенергия е от възобновяеми източници. Дания, страна със завиден стандарт, разчита на повече от 50% на възобновяеми източници. В ТУ има специалност "Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници", която е към електротехническия факултет. Тази специалност я нямаше преди 15-тина години и сега й е дошло времето. Имаше навремето "Централи и мрежи", "Електрообзавеждане на промишлени предприятия" и "Машини и апарати". Сега има "Енергетика и електрообзавеждане", защото вече няма промишлени предприятия, и някаква обща специалност с незнайно предназначение - "Електротехника", каквото и да означава това. Това показва промяната на профила на обучение в областта на енергетиката. А техникумите по електротехника даже ги закриха, на тяхно място се учат компютри, мрежи и програмиране. Няма лошо, интересът на децата днес е такъв предвид времето, в което живеем. Така че всичко онова, дето знаем от старо време, един ден ще стане непотребно, което е нормално. Областта на развитие на ВЕИ е такъв сегмент, който ще пренареди изцяло разбиранията ни за енергетика от времето на Байкало Амурската Магистрала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 7
national power
преди 5 години
Зелка ти явно разбираш за какво става дума за разлика от пинокиото който явно е некой платен лобист на крадливата перкопанелна мафия.Тия глу...паци трябва да бъдат озаптени овреме щото наближава момента в който ще дойде режима на тока.Въобще тая седерастка нискоинтелигентна и агресивна пап..лач трябва да се разкара от управлението на държавата.какво да обясняваш на глу...пак лобист.Нека Ирландия прекъсне връзките със съседните ЕЕС да видим какво и колко може да си позволи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Аз не иронизирам знанията на national power, а това че не вижда по-далече от носа си. Човек който не е отворен за новостите не е специалист, а зубpач. Спомням си навремето професорите ни повтаряха като мантра, че ресурсите ни за ВЕИ (тогава бяха само ВЕЦ-ове) вече са изчерпани. Но се оказа, че грешат. При наличието на нови данни човек трябва да си преразгледа мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
zap
преди 5 години
навремето всеки си мечтаеше за златна мина, а сега - за кобалтова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 5 години
тва е за Ирландия :http://smartgriddashboard.eirgrid.com/#allще ми се и у нас сайта на ЕЕС да има толкова функционалности , в някои от европейските държави има даже всеки включен в мрежата по сериозен производител какъв товар подава , че има и цени по които се купува :))) . общодостъпно , не скрито под "търговска тайна" , а в обществен интерес .терминологията описваща оперативното управление на ЕЕС , дето пише national power , си е точно така и е общовалидна за целия свят , не само за у нас , УСА-то или Рассия или Китай . че не е нужно всеки да е запознат в детайли според мен , ами не е нужно . трябва си сериозно учене в катедра енергетика и работа в тази сфера . напълно подкрепям мнението на national power , че в енергетиката трябва да пипат САМО хора учили енергетика и съм сигурен , че човека го боли като гледа какви хора се упражняват в този отрасъл . а да си пишем и говорим не виждам защо да се забранява , няма нищо лошо . лошо е грешното прилагане на решения . сега , лично мое мнение , че трябва да се обяснява повече и на по-достъпен език какво се случва като направим това или онова , къде е проблема и как се търси негово решение ... у нас не се прави . взимат се решения на кило и се прилагат безотговорно , или скрити под обща политическа отговорност , демек абсолютно безотговорно , и в личен интерес на различни политици от всякакви партий .иначе по темата , въпросния доклад е доста интересен , дори и на четене по диагонал :))) :https://***.irena.org/publications/2019/Jan/A-New-World-The-Geopolitics-of-the-Energy-Transformation
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 9
michaelis12
преди 5 години
на мене у немско с руски вражески газ и швабски въглища си ми е добре, оти вентилаторите нищо не праат у "глобалното затопляне" на -10 .... и сметките за токот и топлото са по-евтини от Буллгарисстанската колония, а заплатите са х10 .... i'am sorry да го каем на новия ви майччин език ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Коя книжка да прочета - "Наръчник на електротехника" ли? Ти изобщо не знаеш накъде върви света в областта на възобновяемите източници. Едно си знаеш, едно си баеш. Застинал си в тръстиката със спомени за индустриалното строителство. Да, така е било, но времето е друго. По-долу колегата ти е посочил, че Ирландия има 17% добив от перки. Защо да не станат 30%? Ти знаеш ли какво е 17%. Верно, там има вятър, но това не е единственият възможен източник. Не е казано, че всичко ще стане отведнъж. каква е тази съпротива у теб, това са алтернативи? Има и геотермални източници, които са неизчерпаем ресурс. Каква е тази съпротива у теб, реагираш като Карлсон на покрива, все едно перката ще ти я забодат отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още