IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енрике Мейрелес е новият министър на финансите на Бразилия

Бившият губернатор на щата Сао Пауло Хосе Сера вече заема поста министър на вътрешните работи

22:42 | 12.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер назначи бившия ръководител на централната банка Енрике Мейрелес за министър на финансите. Бившият губернатор на щата Сао Пауло Хосе Сера пък заема поста министър на вътрешните работи, обяви AFP, позовавайки се на източници от обкръщението на Темер.

По-рано Темер подписа уведомление за временното отстраняване на Дилма Русеф от поста държавен глава, а след този ход самият той започна да изпълнява президентските функции в страната.

Той обяви списък от общо 21 министри, който може да бъде разширен.

Мейрелес, който наследява поста на Нелсон Барбоза, беше управител на централната банка по време на цялото управление на президента Луис Инасио Лупа да Силва между 2003 и 2010 г.  Той е 70-годишен инженер и мениджър, привърженик на ортодоксалните парични политики, а назначението му се смята за жест към пазарите, като се има предвид това, че от две години Бразилия преживява остра икономическа криза и рецесия.

Дълго време Майрелес беше член на основната дясна формация на Бразилската социалдемократическа партия, но я напусна. След това се присъедини към голямата центристка партия Бразилско демократично движение на Темер.

74-годишният Хосе Сера беше не само губернатор, но и министър на здравеопазването - пост, на който работи в посока борбата със СПИН и популяризиране на генеричните лекарства. Той е член на Бразилската социалдемократическа партия, а на два пъти загуби на президентски избори. За първи път това се случи през 2002 г. от Лула да Силва, а след тов апрез 2010 г. беше изпреварен от Дилма Русеф. Сега той сяда на мястото на Мауро Вейера.

По-рано днес Дилма Русеф направи официално изявление, в което обяви, че ще продължи да се бори срещу импийчмънта си. Тя твърди, че не е извършила престъпление и е невинна. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още