IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган се точи за главата на поредния си гуверньор

Според източници на Ройтерс президентът на Турция е разочарован от политиката по отношение на лихвите на поредния шеф на централната банка Шахап Кавджъоглу

16:09 | 08.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив Ройтерс

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган губи доверие в управителя на централната банка Шахап Кавджъоглу по-малко от седем месеца след като уволни предшественика му, пише Ройтерс, като се позовава на свои запознати източници.

Източниците на агенцията казват, че Ердоган е разочарован, че намаляването на лихвения процент се отлага.

Директорът по комуникациите на Ердоган Фахретин Алтън коментира в Twitter, че публикацията на Ройтерс е "фалшива новина". От канцеларията на президента не са отговорили на исканията за коментар дали Ердоган вярва на управителя на централната банка.

Президентът изненадващо уволни трима банкови управители през последните две години и половина поради разногласия в политиката. Това разклати сериозно националната валута – турската лира, и нанесе сериозни вреди на икономиката.

Според анализатори изненадващото намаляване на лихвения процент през последния месец е поредното доказателство за политическа намеса, тъй като Ердоган е против високите лихви. Затова и лирата достигна нови рекордно евтини нива.

Лидерът на опозиционната Партия на доброто Мерал Акшенер също коментира в сряда, че Ердоган вероятно скоро ще уволни Кавджъоглу, тъй като това отговаря на историческия модел на президента за „измиване на ръцете“ след лоши политически решения.

Източниците на Ройтерс, които са близки до президентството, казват, че Ердоган е разочарован, че Кавджъоглу не е успял да намали инфлацията през последните месеци. „Доверието на президента към управителя на централната банка е накърнено“, казва един от тях.

„Това, което се очакваше от него, беше бързо намаляване на лихвите. Вместо това нивата на лихвите се задържаха“, добавя лицето. Има сериозен дискомфорт по този въпрос. Ердоган вече не се среща толкова често с Кавджъоглу“, допълва източникът на агенцията.

Централната банка също не коментира, след като са ѝ отправени въпроси от Ройтерс за доверието на президента към управителя ѝ.

Шахап Кавджъоглу „вече няма здравословна комуникация с президента", казва и втори източник на Ройтерс. „Моето притеснение е дали сега политиката на президента ще бъде критикувана, а не тази на управителя на централната банка“, допълва лицето.

Банката намали основната си лихва до 18% от 19% миналия месец въпреки нарастващия ценови натиск. Инфлацията достигна най-високо ниво от две години и половина до 19,58% през септември. Основната инфлация обаче – индикаторът, който централната банка ползва, е 16,98%.

Анализаторите казват, че по-тежката ръка на Ердоган върху паричната политика е допринесла за над 50-процентния спад в цената на лирата през последните три години - период, в който инфлацията в Турция е предимно двуцифрена. Това изяжда доходите и печалбите и порази популярността на президента преди изборите, които ще се състоят не по-късно от средата на 2023 г.

Ердоган назначи Шахап Кавджъоглу през март, след като отстрани Наджи Агбал, който увеличи лихвените нива до 19%. Ердоган засили натиска за намаляване на лихвите през юни, когато публично заяви, че е говорил с Кавджъоглу за необходимостта от намаляване на лихвените проценти след август.

През последните месеци управителят на турската централна банка е информирал президента, че се очаква инфлацията да намалее до август, а след това да последва и спад на лихвите. Той обаче му е представил само най-благоприятния сценарий, защото инфлацията продължава да се ускорява навсякъде по света вследствие на постпандемичните затруднения в предлагането и нарастващите цени на суровините.

Акшенер, смятана за възможен кандидат за президент на опозицията, посочва, че намесата на Ердоган в централната банка е „чудовищна система“, която обезценява лирата и увеличава външния дълг на страната. „Срокът на годност на Кавджъоглу изтича (в) тази система, която смила бюрократите“, коментира тя пред членовете на партията в парламента в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още