IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Китай ще сключат всеобхватно инвестиционно споразумение през 2020 г.

Те ще продължат сътрудничеството си в разработването на 5G системи и общите усилия в сферата на киберсигурността

19:04 | 09.04.19 г.
<p>
	Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер (вляво), китайският премиер Ли Къцян (в средата) и председателят на Европейския съвет Доналд Тук (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер (вляво), китайският премиер Ли Къцян (в средата) и председателят на Европейския съвет Доналд Тук (вдясно). Снимка: Ройтерс

Европейският съюз и Китай ще сключат всеобхватно инвестиционно споразумение през 2020 година, се казва в заключителна декларация, публикувана след днешната среща на върха ЕС-Китай в Брюксел, цитирана от ТАСС.

"Двете страни се ангажират да достигнат през 2019 година необходимия решаващ напредък, особено по отношение на либерализацията, с цел сключване на амбициозно всеобхватно инвестиционно споразумение до 2020 година", е посочено в документа.

ЕС и Китай ще продължат сътрудничеството в разработката на 5G системи и общите усилия в сферата на киберсигурността, се казва в декларацията.

"Двете страни ще водят по-интензивни дискусии за втвърдяване на международните правила за промишлените субсидии", гласи документът, цитиран от Ройтерс.

Китайският премиер Ли Къцян е обещал на домакините си от ЕС, че Пекин вече няма да принуждава чуждестранните компании да споделят чувствителни технологии при развиването на дейност в Китай и че е готов да коригира промишлените субсидии.

На срещата на върха с Европейския съюз Китай се е съгласил да осигури балансиране на държавните субсидии за промишлеността и подкрепи предложенията за реформа на Световната търговска организация (СТО) за противодействие на търговските войни. Това заяви след срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

Туск подчерта, че са били обсъдени и правата на човека.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбеляза, че Пекин и Брюксел са потвърдили привързаността си към запазването на световния ред, основан на правила. Юнкер допълни, че ЕС е изразил интерес от разширяване на своите инвестиции в икономиката на Китай.

Пред журналисти след разговорите китайският премиер Ли Къцян посочи, че ЕС и Китай трябва да разширяват сътрудничеството си във всички сфери.

Китай ще продължава политиката на откритост към външния свят за развитие на икономиката и ще активизира този курс, отбеляза Ли.

Юнкер от своя страна подчерта, че новите европейски норми за контрол на чуждестранните инвестиции в чувствителни отрасли не са насочени срещу Китай.

Правителството на Китай никога не е изисквало от работещите в чужбина китайски компании да се занимават с дейност, която може да се тълкува като нарушаване на правото на интелектуална собственост или икономически шпионаж, посочи Ли Къцян пред журналистите в Брюксел.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още