Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ЕС не изпълнява обещанията си да помага с доставки на ваксини за трети страни

България е една от малкото, която е изпълнила основната част от ангажиментите си за дарения на ваксини

ЕС не изпълнява обещанията си да помага с доставки на ваксини за трети страни

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Когато става въпрос за доставки на ваксини срещу коронавируса за трети страни, ЕС прави големи обещания, но малко действа, пише европейското издание Politico. До този момент страните от общността са доставили 44 млн. дози, или едва 9% от обещаните 500 млн.

Данните са от документ на Брюксел, до който достъп са получили журналистите от изданието.

Още по темата

По време на събитие през септември ЕК обеща, че ще осигури 500 млн. дози за страни, които в момента нямат достатъчно широк достъп. Но според източници на Politico тези ангажименти са актуализирани и страните от общността ще доставят 325 млн. дози, тоест 14% от тази заявка вече е изпълнена.

Обещанията са добри, но трябва да има и доставки, коментира бившият премиер на Швеция Карл Билд, който сега е специален пратеник на Световната здравна организация (СЗО). Той посочва, че тези ангажименти трябва да бъдат реализирани преди края на 2022 година. "Нуждаем се от тях сега", казва Билд в интервю за Politico.

ЕС и САЩ се ангажираха на същото събитие през септември, че в рамките на година ще подпомогнат за ваксинирането на 70% от световното население. Билд е удовлетворен, че двете страни вече осъзнават, че могат да дарят част от бързорастящите си запаси от ваксини.

Картината в ЕС е много различна - Румъния и Унгария са изпълнили 100% от своите ангажименти, а България е дарила 88% от обещаните ваксини. Но страни като Германия, Холандия и Естония са дарили около 6-8% от обещаното. Кипър пък досега дори не се е ангажирал с никакви обещания за дарения на ваксини срещу коронавируса.

Ако се направи съпоставка между броя население и дарени ваксини, най-голям ангажимент с доставките на ваксини за трети страни е направила Дания. Страната е и сред тези, които отчитат добро ваксинално покритие на собственото си население.

Двете най-големи икономики в ЕС - Франция и Германия, са и най-активни по отношение на даренията на ваксини и са направили най-големите заявки спрямо броя на населението си. Но в действителност те са осигурили съответно 8,5% и 8% от обещаното. 

Франция са дарили 10,2 млн. дози, а Германия - 7,95 млн. дози. Данните на Politico показват, че България е дарила 544 хил. дози ваксини срещу коронавируса за страни извън ЕС.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 месец
Че то пък има ли изненадани,че не си изпълняват обещанията Франция и Германия?
1
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Голяма работа. Едва ли хората от тези ''трети страни'' ще се разстроят много.

Още от Други
Половината големи IPO-та за годината се търгуват под цената на листване