IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обвини ISDA, Markit и 13 банки в нарушаване на антимонополни закони

Групата не е допуснала Deutsche Boerse и Chicago Mercantile Exchange до бизнеса със застраховки срещу фалит между 2006 и 2009 г.

17:16 | 01.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС обвини ISDA, Markit и 13 банки в нарушаване на антимонополни закони

Компанията за финансова информация Markit, Международната асоциация за суаповете и дериватите, както и 13 банки бяха обвинени в нарушаване на антимонополното законодателство в Европейския съюз чрез блокирането на достъпа на две борси до пазара на кредитни деривативни инструменти през последното десетилетие, съобщи Ройтерс.

От Европейската комисия обявиха, че групата, включваща Citigroup, Goldman Sachs и UBS, не е допуснала Deutsche Boerse и Chicago Mercantile Exchange до бизнеса със застраховки за защита срещу фалит през периода 2006-2009 г.

Застраховките за защита срещу фалит представляват извънборсови договори, позволяващи на инвеститорите да залагат дали компания или държава ще изпадне в невъзможност да изплаща задълженията си по емитираните от нея облигации в рамките на точно определен период от време.

Липсата на прозрачност по подобни деривативни инструменти е ключова цел за регулаторните органи след кризата от 2007-2009 г. Делото е едно от няколкото, заведени от антимонолните регулатори на ЕС в сектора на финансовите услуги след началото на кризата.

Обвинените банки и други компании могат да бъдат глобени с до 10% от общия си оборот в световен мащаб, ако бъдат признати за виновни в нарушаване на правилата на ЕС.

Днес от ЕК обявиха, че са изпратили съобщение с обвиненията до компаниите, в което са изложени подробно действията, довели до евентуалното нарушаване на антимонополното законодателство.

„Би било неприемливо, ако банките колективно са блокирали възможността борсите да могат защитят приходите си от извънборсовата търговия с кредитни деривативни инструменти“, заяви европейският комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния. „Търговията извън борсата е не само по-скъпа за инвеститорите от тази на борсата, тя е и изложена на системен риск“, добави той.

Обвиненията са отправени след двугодишно разследване.

Останалите банки, замесени в случая, са Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan и RBS. От UBS, Deutsche Bank, JP Morgan, HSBC и Barclays са отказали коментар за Ройтерс, докато представители на останалите банки и ISDA не са били открити за коментар. От Markit пък не са били в състояние да коментират обвиненията веднага.

Алмуния посочи, че някои от банките по този случай са били обект и на друго разследване за възможно манипулиране на междубанковите лихвени проценти Euribor и Libor, без обаче да уточнява кои.

„Опитваме се да следваме курса на чл. 9. Надяваме се, че ще можем да вземем решение към края на годината“, обясни той, визирайки процедурата, според която компаниите могат да получат до 10% облекчаване на глобата, ако признаят простъпките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още