Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ЕС остава на второ място по принос към световния БВП след САЩ

Дялът на ЕС през 2016 г. е бил 22%, което е понижение от 30% спрямо десет години по-рано. В същото време при делът на САЩ също се отчита спад до 26%

ЕС остава на второ място по принос към световния БВП след САЩ

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз остава на второ място по принос към световния брутен вътрешен продукт (БВП) веднага след САЩ. Това показват данните на Евростат за съпоставимостта на блока спрямо останалите 15 страни от Г20, които не влизат в състава му.

Според сравнението, което разглежда редица области като брой на население, условия на живот, здравеопазване, пазар на труда, икономика и финанси, международна търговия и други, страните от Г20 са генерирали 86% от световния БВП през 2016 г.

Още по темата

Дялът на ЕС през 2016 г. е бил 22%, което е понижение от 30% спрямо десет години по-рано. В същото време при делът на САЩ също се отчита спад до 26%.

За разлика от икономиките на ЕС и САЩ, обаче Китай увеличава процента си близо три пъти от 5% до 15% в рамките на същия период, изпреварвайки Япония (9% през 2006 г. и 7% 2016 г.). Ръст отбелязва и Индия – от десета по големина икономика през 2006 г. тя става пета десет години по-късно. Индия и Китай са и двете държави с най-голям ръст на брутния си вътрешен продукт за срока между 2006 г. и 2016 г.

От данните също така става ясно, че Съюзът се нарежда на пето място сред Г20 по отношение на консумирана електроенергия от възобновяеми източници и отпадъци. Със своя дял от 14% ЕС изпреварва със значителна преднина, както Китай (9%), така и САЩ (7%). Първенци по този показател са Бразилия, където 40% от електроенергията е от възобновяеми източници и отпадък, Индонезия (33%), Индия (25%) и Канада (18%).

Най-малък делът е в Южна Корея и Русия (3%) и никакъв (0%) в Саудитска Арабия.

По отношение на населението картината не е толкова добра за Европейския съюз. Според проучването на Евростат за 50 години дялът на ЕС от световното население (7,4 млрд. души през 2015 г.) е намалял почти наполовина – от 13% през 1965 г. до 7% през 2015 г.

Най-многолюдните страни в световен мащаб остават Китай и Индия, които заедно представляват 37% от световното население и 57% от това на Г-20. През 2015 г. в Китай живеят 1,4 млрд. души, а в Индия – 1,3 млрд. души.

Групата на Г-20 обединява двадесетте най-напреднали икономики, включвайки четири членки на ЕС (Германия, Франция, Италия и Великобритания), както и 15 други държави – Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Индия, Индонезия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Южна Корея, Турция и САЩ.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Глобалният енергиен пазар става свидетел на мащабно пренасочване на инвестициите