IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС продължава да натиска за глобален корпоративен данъчен режим

САЩ заплашиха 6 държави с мита заради новите им цифрови данъци, но все пак ще дадат време за шанс за световно споразумение

21:19 | 03.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейските държави подчертават желанието си да постигнат споразумение за нов глобален корпоративен данъчен режим в отговор на заплахата на САЩ да наложат мита на стойност 2 млрд. щатски долара върху вноса от 6 държави, съобщава FT.

Вашингтон обяви, че ще въведе мита за вноса от Австрия, Индия, Италия, Испания, Турция и Великобритания в отговор на новите цифрови данъци в държавите. Прилагането на митата ще бъде отложено с 6 месеца, за да бъде даден шанс за глобално споразумение.

САЩ вече наложиха, но спряха митата за Франция по същата причина.

Разговорите между министрите на финансите на държавите от G7 в Лондон в петък и събота ще определят дали водещите световни икономики могат да изградят обща позиция относно формата на глобалния корпоративен данъчен режим. Това ще оформи продължаващите преговори на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж и на срещите на Г-20 това лято и през есента.

Париж даде ясно да се разбере, че няма да оттегли своя дигитален данък, докато бъде съгласуван и приложен от САЩ нов глобален налог върху мултинационалните компании. „Технологичните компании се възползваха по време на [пандемичната] криза. . . Искаме да вземем от [тяхната] свръх печалба и това ще бъде споделено между страните, в които се намира компанията и където са нейните операции“, коментира френски служител.

Обединеното кралство многократно настоява, че няма да се присъедини към нито една сделка, която не му дава право да облага цифрови компании, базирани в други страни.

Служител на испанското министерство на бюджета наблегна на общото между Вашингтон и на заплахата от мита. „Фактът, че САЩ са спрели повишаването на мита отразява готовността им да постигнат споразумение за международно данъчно облагане“, казва служителят.

Лондон - който е домакин на преговорите на Г-7, и Париж се опасяват, че администрацията на Байдън няма да успее да получи чрез Конгреса никаква сделка, която дава право на други държави да облагат с данък част от глобалните печалби на американските технологични гиганти. Това оставя на преговарящите деликатно предизвикателство за последователност: страните не желаят да оттеглят собствените си налози, докато не бъде въведена нова международна система.

Предложеният режим би създал ново право за облагане на печалбите на най-големите мултинационални компании въз основа на това къде извършват продажбите си и глобална минимална ефективна ставка на корпоративния данък от 15 процента, което би събрало значителни суми в САЩ.

Катрин Тай, търговският представител на САЩ, коментира, че налагането на новите мита и шестмесечното им отлагане ще дадат повече време за продължаване на международните данъчни преговори и ще дадат шанс на Вашингтон да запази „опцията за налагане на мита . . . ако е оправдано в бъдеще“.

На американските посланици по света е казано да получат подкрепа за плана на Вашингтон, като подчертават, че президентът Байдън го вижда като „приоритетен въпрос“, казва човек, близък до преговорите, пред медията.

Източникът на вестника посочва, че сделката изглежда неизбежна, но има известно напрежение относно това на кой форум официално ще бъде сключена. Обединеното кралство "настоява изключително силно" сделката да се сключи на срещата на върха на Г-7 в Корнуол следващата седмица.

Други членове на Г-7, включително САЩ, Италия и Япония, не са склонни да отидат по-далеч от обявяването на обща позиция, тъй като Г-20 официално отговаря за преговорите и всяка сделка не трябва да се разглежда като уредена само от големите икономики.

Финансовите министри от Г-20 и централните банкери трябва да се срещнат във Венеция в началото на юли и тогава биха могли да одобрят глобална сделка. Брюно льо Мер, министърът на финансите на Франция, призова срещата на върха на Г-7 да подкрепи глобална сделка. „Въпросът е за фискална справедливост и икономическа ефективност", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още