IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще отпусне на Египет 5 млрд. евро в подкрепа на демокрацията и икономиката

За развитието на демокрацията в страната е необходим диалог между всички политически сили, заяви президентът на ЕС Ван Ромпой

11:13 | 14.01.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
ЕС ще отпусне на Египет 5 млрд. евро в подкрепа на демокрацията и икономиката

Държавите-членки на Европейския съюз ще отпуснат през 2013 г. 5 млрд. евро на Египет, за да подкрепят демократичните процеси в страната и за стабилизиране на икономиката, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който е на посещение в Кайро, съобщи ИТАР-ТАСС.

„През 2013 г. ЕС ще окаже финансова подкрепа за развитието на демокрацията и за поддържане на националната икономика в Египет на стойност 5 млрд. евро“, каза Ван Ромпой на пресконференция след приключване на преговорите с египетския президент Мохамед Мурси. По думите му помощта ще бъде отпусната под формата на специални кредити и субсидии.

Председателят на Европейския съвет посочи, че Европа следи внимателно процеса на преход в Египет, който „има нужда от нова демокрация“.

Той отбеляза, че е предложил на египетския президент да изпрати група европейски наблюдатели на предстоящите избори за парламент в страната, датата за които ще бъде определена в края на февруари.

Според него за развитието на демокрацията в Египет е необходим диалог и обмяна на мнения между всички политически сили в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
"Хм, таа демокрация не ни харесва... Трябва друга..." :-D .. майтап голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Ами има един много лесен начин. Да си направим една антидемократична революция. В Гърция вече започнаха да стрелят с автомати "Калашников" по кабинета на премиера. Нещо такова, но в по-голям мащаб със сигурност ще докара много помощи за "проевропейското" правителство, което имаме в момента. Докато се правим, че сме добре и си траем никой няма да ни обърне внимание. Обаче ако се обърнем на 180 градуса и на следващите избори Волен Сидеров спечели 80% от гласовете да видите как ще ни обърнат внимание и ще започнат да се отнасят с нас като с рохки яйца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Абе тези за кои се мислят? Кога Египет влезе в ЕС и ЕЗ, кога започнаха да и превеждат евро помощи? След случая "Гърция" гледам процедурите са с мълниеносни скорости. Аре ве кога ще влезем в ЕЗ да цоцаме безплатно и ние?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
А защо ЕС не отпусне тези пари на България? Нима демокрацията тук не страда? Нима икономиката ни е OK? Нали нямат пари. От къде ги изнамериха сега изведнъж? Не мога да разбера това глупаво желание на Запада да се опитва да наложи демокрация там, където това не може да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още