Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Европейският пазар за термална соларна енергия продължава да се разширява

Китай е световен лидер в това отношение, докато България заема 16-о място в класацията на страните от ЕС

Европейският пазар за термална соларна енергия продължава да се разширява

Снимка: Ройтерс

Пазарът за термална соларна енергия в Европейския съюз (ЕС) нараства с почти 10 на сто през 2018 г., съобщава Euractiv.

Въпреки положителните данни този пазар изостава като цяло от краткосрочните цели.

„След десетилетие на слабо представяне, европейският пазар за термална соларна енергия през 2018 г нараства с 8,4%, в сравнение с 2017 г.“, сочат данни, публикувани от EurObserv'ER.

Общо 2,208 млн. квадратни метра термални соларни панели са били инсталирани в страните от ЕС през 2018 г., в сравнение с 2,037 млн. кв.м през 2017 г., сочат данните.

До края на 2018 г. в рамките на блока оперират 53,453 млн. кв.м панели от този тип, което е ръст от 2,4% спрямо 2017 г.

Слаб растеж

“Ръстът на пазара на термална соларна енергия през 2018 г., дори и да продължи през 2019 г. и 2020 г., няма да бъде достатъчен за страните от ЕС да постигнат своите (енергийни) цели за 2020 г. (6,45 млн. тона петролен еквивалент), посочват от организацията, направила проучването.

Според тях до 2020 г. страните ще достигнат едва 2,6 млн. тона петролен еквивалент по отношение на производството на соларна енергия.

„Основната пречка пред сектора на слънчевата енергия продължава да бъде първоначалната инвестиция, тъй като по-голяма част от сметката за енергия от инсталацията, която има 20-годишен период на експлоатация, се заплаща при закупуването“, посочва проучването.

Същото важи и за термалната соларна енергия – капацитетът на вятърните ферми в Европа достига 2314,3 мегавата, като се очаква през 2020 г. този показател да достигне 2323 мегавата.

В същото време Националният план за действие за енергията от възобновяеми източници ( National Renewable Energy Action Plan – NREAP) препоръчва капацитетът на вятърната енергия да достигне 6594 мегавата до крайния срок.

Франция

Когато става въпрос за Франция, количествата термална соларна енергия са били почти утроени през разглеждания период.

Площите с инсталирани соларни панели за термална енергия се разширяват с 27,5% до 156 122 кв. м.

„Основната причина за представянето на Франция са отличните резултати от отвъдморските територии на страната, и най-вече от Гуадалупе, където, според Регионалната обсерватория за енергията и климата, са били инсталирани 18 хил. водни нагреватели през 2018 г.“, подчертава изследването.

Зад тези данни стоят т.нар. сертификати за енергийно спестяване, които спомагат за популяризирането на тази технология в Гуадалупе. По този начин инсталирането на един воден нагревател струва на собственика едно евро.

В европейска континентална Франция, ръстът при термалната соларна енергия достига 7,3%, което отговаря на 60 715 кв.м.

В световен мащаб

Глобалният лидер в този сектор е Китай с годишен ръст на инсталирания капацитет от 24 800 мегавата през 2018 г. спрямо 26 100 мегавата през 2017 г.

На второ място е Япония с добавен капацитет от 1320 мегавата през изминалата година, в сравнение с 1348 мегавата през 2017 г.

Третата позиция е за САЩ с ръст от 1240 мегавата през 2018 г., следвани от Индия (850 мегавата).

България

Комулативният капацитет на термалните слънчеви панели в България през 2018 г. достига 398 хил. кв.м инсталирана площ и 279 мегавата. В това отношение страната ни се нарежда на 16-о място в ЕС, като изпреварва страни като Ирландия, Унгария, Хърватия, Словения, Словакия, Румъния и др.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
2
 
2
преди 1 седмица
"Основната причина за представянето на Франция са отличните резултати от отвъдморските територии на страната, и най-вече от Гуадалупе..."

Супер. Сега да пробват и некъде около Париж - Страсбург...
Може и Германия да утрои инвестициите в района на Берлин - Лайпциг - Магдебург... И после пак да се чуди оти фалитите на германски фабрики са се утроили и рецесията вече трайно си облича домашния халат... :lol:
4
 
8
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
слъневи колектори за топла вода ... много засукано звучи "термална соларна енергия" :))) ... ами не стоим зле в общата статистика . поредно доказателство , че синдрома "последно място за всичко в ЕС" е основно в главите и медиите :)))

Още от Други
Иран: Оставяме всички врати отворени за спасяване на ядреното споразумение