IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции и петролът са подценени – затова и атрактивни

Геополитическите конфликти и ситуацията около икономическото развитие на Китай ще вълнуват пазарите през 2016 г., смята Георги Георгиев от Karoll

16:56 | 11.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Георги Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Георги Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Петролът и акциите в Европа са подценени и това ги прави атрактивни инвестиции. Това коментира в седмичното обзорно пазарно предаване InvestOr? по Bloomberg TV Bulgaria портфейлният мениджър в Karoll Георги Георгиев. Според него се очертава една още по-динамична година, в която значително влияние върху пазарите ще имат геополитическите конфликти и ситуацията около икономическото развитие на Китай.

По думите на Георгиев силната намеса на управляващата комунистическа партия в Китай върху пазара притиска пазарните участници и ги кара да потърсят възможности за инвестиране извън страната. Липсата на прозрачност отблъсква инвеститорите, отбеляза той.

Портфейлният мениджър в Karoll наблегна и на последните геополитически конфликти, които провокираха началото на бежанска вълна в Европа през миналата година. Според него именно това е сред основните проблеми на Стария континент в момента, като липсата на реакция от страна на европейските политици до голяма степен подпомага и икономическото забавяне на континента.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Димитър Вучев постави акцент върху фондовите пазари и Китай и САЩ, като сравни тяхното представяне през 2015 г. Ключов момент и за двата пазара се оказаха разпродажбите на активи в Поднебесната империя през лятото на миналата година, които в рамките на около месец се пренесоха и на останалите големи борси по света. Вучев сравни и валутните курсове на юана и долара и акцентира на решението на властите в Китай да започнат поетапно обезценяване на валутата си през август.

Повече може да видите в двете видеа:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още