IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските икономики възприемат по-голям държавен контрол по примера на Азия

Промяната отразява безпокойството на Запада относно възможностите му да се конкурира с подкрепяни от държавата гиганти в Китай и други части на Азия

21:00 | 05.11.20 г. 1
<p>
	Френските власти планират да похарчат стотици милиони евро за закупуването на местни магазини, за да подкрепят френския бизнес.&nbsp;<em>Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg</em></p>

Френските власти планират да похарчат стотици милиони евро за закупуването на местни магазини, за да подкрепят френския бизнес. Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Западните правителства вземат пример от азиатските си конкуренти и се отказват от доктрината за свободен пазар, която определяше икономическото им мислене десетилетия наред, като вместо това възприемат по-голям държавен контрол върху бизнеса, пише Wall Street Journal.

Промяната отразява дълбокото безпокойство относно възможностите на Запада да поддържа стандарта си на живот и технологичното си предимство, докато се конкурира с подкрепяни от държавата гиганти в Китай и други части на Азия.

Тенденцията е ускорена от пандемията от COVID-19, която налага преосмисляне на равновесието между държавния и частния сектор и създава нови идеи за това как гигантските програми за стимулиране в Европа и САЩ могат да бъдат впрегнати в промяната на икономиките. 

Миналия месец лидерите на Европейския съюз – двигател на износа, който отдавна получава похвали за либералните си политики и свободната търговия, обещаха да издигнат бариери пред чуждестранни конкуренти, да върнат производството на ключови технологии в границите на съюза, да намалят зависимостите в чувствителни индустрии като здравеопазването и да създадат нови дигитални шампиони.

Подкрепяната от държавата италианска банка Cassa Depositi e Prestiti придоби миналия месец дял от европейския борсов оператор Euronext, за да подкрепи придобиването на контролен дял в италианската фондова борса.

Германското правителство поиска неотдавна дял от 20% в националния авиопревозвач Lufthansa, която беше приватизирана през 1997 г., и две места в Надзорния съвет в замяна на спасителна помощ от 10 млрд. долара.

В САЩ и двете основни политически партии вървят към по-силна роля на държавата в икономиката. Администрацията и конгресмените от двете партии настояват и за допълнително финансиране в подкрепа на американската индустрия на полупроводниците, за да запази предимството си пред Китай, предлагайки стимули за производителите на чипове да изграждат заводи в САЩ и да финансират изследвания в технологичната област. До момента Конгресът не е договорил финансиране за задействане на плановете. Ако бившият вицепрезидент Джо Байдън надделее на президентските избори, той ще насочи огромно финансиране в индустрията, както съобщи преди време.

„Това е голямо историческо развитие“, казва Адам Посен, бивш ръководител в Английската централна банка (АЦБ), който сега е президент на Института за международна икономика „Питърсън“ във Вашингтон. „Това е реакция към Китай. Това е реакция на COVID-19 и желание за по-голяма надеждност и държавен контрол“, допълва той.

Промените отразяват фундаментално философско преориентиране от пазарния консенсус, който доминира в Запада от около 1980 г. насам и се основава на намаляването на държавната подкрепа за компаниите, премахване на регулациите, които пречат на конкуренцията, и либерализиране на търговията.

Сега когато западните правителства подготвят огромни пакети от стимулиращи мерки, те изливат пари за индустрии, за които традиционно се смята, че са извън обхвата на държавата.

Италия планира да вложи 2 млрд. евро за закупуването и преустройството на хотели, опустошени от срива на туризма. Властите във Франция планират да вложат стотици милиони евро за закупуването на местни магазини, за да подкрепят френските компании като пекарни и магазини за сирена.

Във Великобритания правителството на премиера Борис Джонсън даде сигнал, че ще продължи агресивната си политика на държавна помощ за компаниите след Brexit, създавайки риск от конфликт с ЕС.

Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Оказа се че плановата икономика е по-добра за обществото от дивия капитализъм (който пълни джобовете, но оставя цели сектори "на някой друг").Коя ли друга модерна теория ще се окаже грешка? Може би БДД или отрицателните лихви? Ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още