Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Европейските опасения могат да доведат до подновяване на санкциите срещу Иран

Техеран постепенно се оттегли от ангажиментите си от ядреното споразумение

Европейските опасения могат да доведат до подновяване на санкциите срещу Иран

Снимка: Архив Ройтерс

Заплахата на Европа да задейства механизъм, който може да възвърне санкциите на Организацията на обединените нации (ООН) срещу Иран, бележи сериозен срив в дипломацията в опит за спасяване на ядрената сделка от 2015 г., твърдят дипломати, цитирани от Ройтерс.

След като Съединените щати се оттеглиха миналата година, Великобритания, Франция и Германия се стремят да спасят пакта, съгласно който Иран се ангажира да ограничи програмата си за обогатяване на уран в замяна на освобождаването от санкции, които тежат над икономиката на страната.

Но трите европейски сили не успяха да се възползват от търговските и инвестиционни дивиденти, обещани от Иран в рамките на сделката, тъй като не успяха да защитят Техеран от подновените американски санкции, които задушиха жизненоважната за страната търговия с петрол.

Още по темата

Това подтикна Иран да се оттегли поетапно от своите ангажименти.

Ядреният регулатор към ООН (IAEA) потвърди днес, че Иран е възобновила обогатяването на уран и ускорява значително процеса чрез различни модерни машини, които също бяха забранени съгласно сделката. Това притесни европейските сили.

Великобритания, Франция и Германия повишиха перспективата за възстановяване на международните санкции късно днес. Това се случва за първи път след срещата на министрите на външните работи в Париж. Сега трите държави твърдят, че са готови “да разгледат всички механизми… включително механизма за решаване на спорове”.

Съгласно условията на сделката от 2015 г., ако някоя от страните вярва, че друга не спазва ангажиментите си, те могат да отнесат въпроса до Съвместна комисия, включваща Иран, Русия, Китай, трите европейски сили и Европейския съюз.

Ако страната, която подава жалбата, не може да реши въпроса на ниво тази комисия, тогава може да уведоми Съвета за сигурност на ООН, който трябва да гласува в рамките на 30 дни резолюция за продължаване облекчаване санкциите срещу Иран. Ако това не се случи в рамките на този период от време, санкциите, които са били въведени по силата на предишни резолюции на ООН, ще бъдат възстановени, освен ако Съветът не реши друго.

“Не искаме да се оттегляме (от сделката) толкова скоро, но също така не можем да стоим безучастно. Руснаците и китайците няма да предизвикат процеса, но ние като европейци в някакъв момент ще трябва да заемем позиция”, посочва европейски дипломат.

 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 8 месеца
“ Но трите европейски сили не успяха да се възползват от търговските и инвестиционни дивиденти, обещани от Иран в рамките на сделката, тъй като не успяха да защитят Техеран от подновените американски санкции, които задушиха жизненоважната за страната търговия с петрол.”

Тука всичко е казано - САЩ нарушиха договора, а Европа послушно сви перките. Вече никой гледа на ЕС като на независим политически и дори икономически играч. Все още е интересен като пазар, ама и това е до време. По миярът си е по мияр...

Още от Други
Кадър на деня за 11 август